overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Свака друга зграда у Србији болује од азбеста

28.05.2019. 12:32 12:37
Пише:
Извор: Илустрација

Србија се спрема да изради национални регистар азбестних објеката, а већ сада се процењује да ће уклањење тог опасног материјала из многих јавних и стамбених објеката трајати годинама, а размишља се и о томе где га одложити.

Азбест је до седамдесетих година прошлог века интензивно коришћен и у станоградњи и у инфраструктури и био је веома популаран за уградњу у, пре свега грађевинске материјале због своје велике отпорности на температуре, али и због ниске цене.

Изузетно је штетан по здравље људи приликом неодговарајућег поступања, посебно у тренутку демонтаже материјала који садрже азбест, или њиховог пропадања и деградације због атмосферских и осталих утицаја. Тада се из материјала ослобађају влакна која су довољно ситна да прођу природну филтрацију организма и да, као високо резистентна страна тела, изазову болести попут азбестозе или мезотелиома, као и осталих врста канцера.

Крајем седамдесетих престаје његова употреба, а упућени кажу да је време да се после 30 година, због климатских и свих других промена, Србија позабави и тим питањем и трајно уклони азбест из стамбених и јавних објеката и инфраструктуре да би престао да буде претња за здравље и безбедност људи.

Србија се спрема да изради национални регистар азбестних објеката

Синиша Митровић из Центра Привредне коморе Србије за циркуларну економију рекао је за Танјуг да је за тај посао потребан широк консензус у друштву.

Наводи да је бенефит целог тог посла, за који се процењује да ће трајати десет година, то што ће покренути и грађевинску индустрију и уградњу нових материјала.

– Ради се о новом грађевинском „њу дилу”, с озбиром на то да готово 50 одсто јавних објеката у себи има некакве елементе и трагове азбеста, да не говоримо о водоводној инфраструктури – каже Митровић.

Посао пописа таквих објеката је веома тежак за реализацију, посебно имајући у виду велики број нелегално изграђених објеката, као и чињеницу да би за такав попис требало направити интерсекторску сарадњу, а Митровић наводи да се дешавало да се валовити азбест који се скида с неких јавних објекта дистрибуира и препродаје, тако да су грађани у неким руралним просторима њиме покривали свињце и кокошињце. У целом послу око уклањања азбеста у Србији драгоцена су искуства ЕУ, а Митровић је рекао да је у овом тренутку партнер холандска компанија која је једна од највећих оператера за управљање азбестом у свету, те да су у току и преговори с амбасадама Холандије и Шведске.


Депоније неопходне

Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству за заштиту животне средине Радмила Шеровић рекла је за Танјуг да је на три од осам регионалних санитарних депонија могуће одлагање отпада који садржи азбест, односно опасног отпада, и то у деловима који су посебно пројектовани на тим депонијама, а то су касете за одлагање опасног отпада.

Уз то, објашњава, отпад који садржи азбест мора се прекрити слојем земље ради спречавања негативног утицаја на животну средину и здравље људи.

– То није једино решење – рекла је Радмила Шеровић. – Друго решење је да у наредном периоду изградимо посебне депоније за одлагање опасног отпада, што је у складу с нашим стратешким документима.


Уклањање материјала који садрже азбест с објеката већ траје, посебно у објектима јавне намене, приликом адаптација и осталих грађевинских радова, а потребно га је, сходно прописима ЕУ, уклонити са свих објеката када се законодавство буде у потпуности прилагодило директивама које такве активности налажу, кажу у Министарству за заштиту животне средине.

Наводе да су штетни утицаји занемарљиви ако се с тим материјалима ради правилно, уз поштовање свих мера безбедности и здравља на раду, Закона о управљању отпадом и Правилника о управљању отпадом који садржи азбест.

Е. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар