НЕМАЧКА ЗОВЕ РАДНИКЕ Нова виза за раднике ван ЕУ, ЕВО КАКВЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ ДОБИЈАЈУ

Немачка је недавно најавила нову радну визу, Chancenkarte (Шансекарт) или „карту могућности“, која грађанима који нису из ЕУ нуди нову прилику да емигрирају у ову земљу.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Пријаве су отворене 1. јуна, а Шансекарт нуди нови бодовни систем који кандидате оцењује према специфичним критеријумима, укључујући академске квалификације, познавање језика и претходно професионално искуство.

- Шансекарт ће олакшати људима са искуством и потенцијалом да брже пронађу одговарајући посао - рекла је Ненси Фезер, немачки савезни министар унутрашњих послова и заједнице, у изјави за Би-Би-Си (ББЦ).

Они којима буде одобрена Шансекарт могу да живе у Немачкој до годину дана док траже посао. Раније је послодавац морао да гарантује за свог запосленог да би добио боравак у Немачкој.

Она такође омогућава људима да легално раде скраћено радно време док траже нешто трајније. То представља велики помак у начину на који се земља бави све већим недостатком радне снаге и има за циљ да помогне повећању броја стручних радника у областима као што су медицина, образовање, производња и инжењеринг.

Много више од обичне дигиталне номадске визе, нова картица нуди грађанима који нису из ЕУ прилику да поједноставе процес немачке имиграције и траже посао у земљи, што је потез о коме су конзервативци жестоко расправљали. Они тврде да нови систем може омогућити већ одбијеним тражиоцима азила да нађу посао у Немачкој.

Успешни кандидати ће имати или професионалне или академске квалификације које су у потпуности признате у Немачкој, или комбинацију критеријума као што су године професионалног искуства, одређени узраст и познавање језика, од којих сваки вреди одређени број бодова. Подносиоци захтева морају имати оцену од шест или више поена да би се квалификовали за визу. Они такође морају показати доказ о способности да покрију трошкове живота током тражења посла - најмање 1.027 евра месечно.

Пошто грађани ЕУ већ могу да живе и раде у Немачкој, нова Шансекарт је намењена онима који тренутно живе ван ЕУ и у Швајцарској, јер швајцарским грађанима такође није потребна виза за улазак или дозвола за рад у Немачкој. Шансекарт је основан да фаворизује грађане који нису из ЕУ који имају везе са земљом, јер су додатни бодови доступни за оне који знају немачки језик или су ишли у немачку школу.

Иако је истина да култура и ноћни живот ове земље могу бити привлачни, нова виза на крају има за циљ да обезбеди дугорочно решење за решавање недостатка радне снаге у земљи, што је један од главних фактора који доприносе текућим финансијским проблемима Немачке.

- Ми се старамо да можемо да привучемо квалификоване раднике који су нашој економији хитно потребни годинама. Ово је од виталног значаја за будућност наше земље - рекла је Фезер.

EUR/RSD 117.0372
Најновије вести