Уводи се ШЕСТОДНЕВНА РАДНА НЕДЕЉА у нашем комшилуку РАДНИКЕ нико ништа не пита, све је на ПОСЛОДАВЦУ

Док многобројне земље у Европи иду ка четвородневној радној недељи, једна у нашој непосредној близини уводи шестодневну радну недељу.
k
Фото: pixabay.com

Нови закон је у Грчкој требало да ступи на снагу веć 1. марта, али је због бојазни како ће то утицати на изборе за Европски парламент, влада Киријакоса Мицотакиса одложила је његово ступање на снагу.

Ако послодавац жели, раднике нико не пита

- Овим законом дефинитивно одумире начело петодневне радне недеље - констатовао је Арис Казакос, професор радног права у пензији у Солуну.

Влада образлаже нови закон све већим проблемима на тржишту рада због недостатка радне снаге, тако да се послодавцима отвара могућност да искористе оне које већ имају. Али и то је потпуно погрешан став, упозорава Казакос.

Наиме, дуже радно време и већи притисак неминовно значе и више несрећа на раду: и то се у Грчкој под овом владом већ догађа. Пре две године је у читавој земљи било 104 смртна случаја на радном месту, а прошле године је то нарасло на 179.

Лоша плата и све лошији услови за рад терају Грке да бољу шансу траже преко гране. Најбољи пример је сектор туризма - Грци та места заобилазе у најширем луку.

На пример, на Миконису и Санторинију је потпуно нормалан свакодневни рад за сезонце, а смештени су и по десеторо у једној просторији пише Пословни.

Ипак, да није све тако црно говори и чињеница да је влада Грчке забранила рад на отвореном због високих температура,  а ко се оглуши, следе му папрене казне.

Телеграф бизнис

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести