ВЕЛИКА ПОТРАЖЊА ЗА НАШИМ СЕЗОНСКИМ РАДНИЦИМА ОД ГРЧКЕ ДО НЕМАЧКЕ Угоститеље највише цене Хрвати, куварима зарада и до 3.000 евра ИПАК, НАЈВИШЕ ЗАРАЂУЈЕ ОВА ВАЖНА СТРУКА

Иако пуна летња сезона још није заправо почела, слободно се може рећи да су послодавци у државама у нашем окружењу, а којима су током летње сезоне потребни радници, још почетком априла расписали огласе за попуну радних места.
s
Фото: Pixabay.com

Већ тада је било јасно да су зараде за раднике у угоститељству нешто више него прошле године, а слично је и са зарадама за нека друга занимања, у грађевинарству, трговини. И ове године показује се да радника дефицитарних струка и даље нема, па иако су сада најтраженији кадрови у угоститељству, и то на дестинацијама где је током туристичке сезоне радник више увек потребан - Хрватска, Црна Гора и Грчка, траже се и радници других профила - пре свега трговци, продавци сладоледа, возачи, пекари, радници грађевинске струке... Потражња за кадровима велика је у свим тим земљама, али и многим другим, па и не чуди што многи послодавци не могу да затворе све позиције на којима су радници неопходни.

Зараде се разликују од врсте посла који се ради, радног времена, земље у којој се ради... и иду и до 3.000 евра.

По речима директора новосадске Агенције за запошљавање „Агава” Петра Драгичевића, понуда за попуну радних места током летње сезоне има, а најавише их је у угоститељству и то за рад у Хрватској, потом следе понуде за ангажман у Црној Гори.

Фото: Pixabay.com

- Потражња сезонске радне снаге ове године је започела нешто раније, већ крајем марта, па су многи већ одавно на послу -  каже Драгичевић. - Ипак, слободних радних места има, а највише се тражи кадар у угоститељству - кувари/це, помоћни кувари/це, роштиљ мајстори, пица мајстори, собари/це, конобари/це... Наиме, на острвима летња сезона креће нешто касније, а пошто се ближи школски распуст и биће све више гостију и потреба за радницима је све већа. Сва је прилика да ће летња сезона бити продужна и да ће сезонски радници бити ангажовани и у октобру.

По његовим речима, услови за ангажман радника из Србије у Хрватској од прошле године су једноставнији и радне и боравишне дозволе лакше и брже се добијају па, у просеку, све буде готово за најдуже 10 дана. Када је реч о зарадама за предстојећу летњу сезону, наш саговорник каже да су нешто више него лани. 

- Зараде су у односу на прошлу летњу сезону повећане, па у овој земљи кувари/ца може зарадити и до 2.500 евра, па чак и до 3.000 евра, зараде пица и роштиљ мајстора су око 2.000 евра, помоћни радници у кухињи од 1.000 до 1.500 евра, сервир/ке и помоћни конобари/це - око 1.300 евра, а зарада конобара зависи од договора и креће од 1.500 евра, плус бакшиш. Потребни су и возачи - зарада је махом шест евра по сату, а тражени су и продавци сладоледа, који током месеца могу да рачунају на зараду од 1.200 евра - истиче Драгичевић.

Он указује да су радници у угоститељству потребни и у Црној Гори и напомиње да су у тој држави плате нешто мање него у Хрватској, а да су услови рада слични.

Фото: Pixabay.com


Све траженији брачни парови

Све је више огласа за попуну радних места на којима се тражи/или је препоручљиво да се јаве брачни парови, често тај услов постављају и они који посао траже, али треба рећи и да има послодаваца који не омогућавају такав аранжман.

Услови које послодавци нуде веома су слични у свим овим државама јер готово без разлике радници током сезоне имају обезбеђен смештај и исхрану, као и све што је потребно за легалан рад радника који су се из Србије - радна и боравишна дозвола.


- И у Црној Гори је угоститељски кадар веома тражен, а зараде су нешто ниже него у Хрватској - за око 200 до 300 евра по позицији, али разлика, у односу на ранији период, мања - рекао је и Драгичевић.

Посла током сезоне има и за раднике грађевинске струке, мајсторе разних заната, електричаре... Понуда за посао грађевинског радника током сезоне има и у Немачкој, а веома су тражени електричари и електричари-сервисери, који могу зарадити од 2.300 до 3.300 евра. Да би се конкурисало, потребно је да кандидат има завршену електротехничку школу или школу сличног образовног профила, као и знање немачког језика, али има и послодаваца који то не траже. Потребни су и армирачи, зидари, тесари... а зараде зависе од врсте посла, искуства... Сатница креће од око 14 евра за помоћне раднике, 16 евра је сатница за мајсторе, али има послодаваца који радницима плаћају и око 22 евра на сат.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести