overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМАЧКА СРБИЈУ УВРСТИЛА У ОДАБРАНЕ ДРЖАВЕ Најјача економија не одустаје од улагања у нашу привреду

07.11.2023. 09:16 10:44
Пише:
Извор: Continental Automotive

Да се не би дешавало да због једног неопходног дела за возила или чипова стоји пола аутомобилске индустрије, Немачка је одлучила да се осигура и подстакне своје компаније да улажу у ризичнија, али ближа тржишта од Кине, на пример.

Србија, Западни Балкан па чак и цео обод Европе и, наравно, Турска представљају врло атрактивно и добро решење за скраћивање ланаца добављача и за сигурност снабдевања, сматра немачка држава. 

Да је наша земља посебно интересантна немачким инвеститорима потврђује и чињеница да се недавно Србија нашла међу 34 земље за које је Влада Немачке увела мере које инвестиције немачких компанија у те земље чине једноставнијим и јефтинијим. 

На пример, ако немачка компанија инвестира у неку земљу у развоју или земљу брзог развоја, може да се пријави за инвестиционе гаранције, односно осигурање код немачке владе. 

Реч је о стратегији диверзификације немачке владе, која има за циљ да смањи велику зависност од неких тржишта и уских грла у ланцима снабдевања. 

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Михаило Весовић је изјавио да су немачке компаније у Србију у последњих 10 до 12 година инвестирале више од три милијарде евра. 

Према његовим речима, немачке компаније које инвестирају у Србији највише производе за тржиште Европске уније, пре свега Немачку. 


Фале радници

Весовић је навео да је недостатак радне снаге тренутно проблем са којима се компаније које послују у Србији, али и на Балкану суочавају. 

„На пример, ако немачка компанија жели да прошири капацитете или да отвори још један део своје фабрике, има проблем да пронађе довољан број радника”, навео је саговорник Танјуга. Тај податак, према његовим речима, шаље јасну поруку да треба да се иде ка мање радно интензивним гранама када је реч о будућим инвестицијама, за разлику од пре 10 година. 


Међутим, саговорник Танјуга указује да када је реч о инвестирању постоје и ризици и да посебан проблем представља тренутна рецесија на немачком тржишту, али и успоравање или чак постепени пад немачке економије. 

Верујем да је то привремено, да су то последице целокупног концепта сузбијања инфлације на тржишту ЕУ и да ће немачка привреда, као привреда која инвестира, пре свега, у нове технологије, обновљиве и алтернативне изворе енергије, али и зелене технологије, врло брзо изаћи из ове рецесије, казао је Весовић. 

То ће, како је нагласио, имати веома позитиван ефекат и на српске компаније које производе за немачко тржиште, али и на наше добављаче који раде за немачке компаније. 

Он је нагласио и да велике мултинационалне компаније које долазе и инвестирају у Србију желе што више да купују на локалном тржишту, јер не желе да се доводу у ризик да им се прекидају ланци добављача. 

„Управо Кина, као један од важних добављача за немачку индустрију, представља за њу све већи ризик услед геополитичких проблема са којима се суочавамо глобално”, рекао је Весовић.

Србија, Западни Балкан па чак и цео обод Европе и наравно Турска, представљају врло атрактивно и добро решење за скраћивање ланаца добављача и за сигурност снабдевања, сматра немачка држава

Он је закључио и да немачка влада, одлуком да компаније из те земље које желе да инвестирају у неку од 34 земаља у развоју, односно земљу брзог развоја, могу да се пријаве за осигурање код савезне владе у случају да морају да отпишу своје инвестиције због експропријације, рата или кршења закона, жели да смањи ризик за своје компаније и да их подстакне да инвестирају на тржиштима где до сада, можда, постоји већи ризик. 

„Порука коју Влада Немачке шаље свим немачким компанијама овом одлуком је да се више фокусирају на тржишта југоисточне Азије, Африке и Европе, посебно тржишта западног Балкана”, казао је Весовић. 

Е. Д. Н.

Аутор:
Пошаљите коментар
КОНТИНЕНТАЛ  ЗАПОСЛИО 1.000 ИНЖЕЊЕРА И УСЕЛИО СЕ У ЈОШ ЈЕДНУ ЗГРАДУ Из Новог Сада диктирају трендове аутомобилском свету (ФОТО)

КОНТИНЕНТАЛ  ЗАПОСЛИО 1.000 ИНЖЕЊЕРА И УСЕЛИО СЕ У ЈОШ ЈЕДНУ ЗГРАДУ Из Новог Сада диктирају трендове аутомобилском свету (ФОТО)

29.09.2023. 09:03 09:37
Немачки Континентал напушта руско тржиште

Немачки Континентал напушта руско тржиште

08.03.2023. 16:34 16:39
Ђурђев: Отварање Континентала знак да је Нови Сад постао регионални инвестициони центар

Ђурђев: Отварање Континентала знак да је Нови Сад постао регионални инвестициони центар

24.02.2023. 16:48 16:55