КОНТИНЕНТАЛ  ЗАПОСЛИО 1.000 ИНЖЕЊЕРА И УСЕЛИО СЕ У ЈОШ ЈЕДНУ ЗГРАДУ Из Новог Сада диктирају трендове аутомобилском свету (ФОТО)

Коктелом за новинаре, на крову новог IQ Бизнис центра у Новом Саду, компанија Continetal Automotive Serbia, обележила је запошљавање 1.000 инжењера у свом Развојно-истраживачком центру (Р&Д), као и усељење у нове просторије у недавно изграђеном пословном центру на углу Булевара краља Петра Првог и Руменачке улице.
k
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом, директор ЦАС-а Саша Ћоринга напоменуо је да су и IQ Бизнис центру добили трећу зграду за свој Р&Д центар у Новом Саду, те да у веома модерној згради инжењери имају најбоље услове за рад.

- Имамо Пупинову палату, исто једну од најмодернијих зграда која се налази у центру града, имамо и  просторије у Научно-технолошком парку. Осим ове три зграде Р&Д центра, постоје још две фабрике. Једна од њих је мегафабрика у Каћу, коју и даље развијамо. У фебруару смо најавили да ћемо инвестирати додатних 150 милиона евра за трећу фабрику. Укупно бројимо 1.600 запослених и производимо најмодернија електронска решења и производе за премиум аутомобиле из целог света - рекао је Ћоринга.

Оценивши да је ЦАС урадио изузетан посао у Новом Саду, Ћоринга је напоменуо да није лако запослити „1.000 најбољих инжењера у Новом Саду за шест година".

- На почетку, када смо кренули, рекли смо да ће их бити 500 и сви су мислили да је то скоро немогуће. Али, због ствари које смо радили, пошто смо веома динамични и позитивног размишљања, дошло је до тога да не само да смо успели да запослимо људе, него и да дођемо у положај да диктирамо трендове у аутомобилској индустрији, да развијамо најиновативније технологије које ће се сутра налазити у вашим аутомобилима. Кад кажем „вашим", мислим на оне у следећих неколико година, пошто у једном тренутку неће бити потребно да се купи аутомобил, да га свако од нас има, него ће постојати решења која ће вас возити од тачке А до тачке Б - навео је Саша Ћоринга.

По његовим речима, производиће се мање аутомобила, али ће они бити веома скупи и веома сложени.

- Ова ситуација са собраћајем на улицама по мени није добра. Наша мисија је да побољшамо ситуацију и да безбедније, брже и без загађења стигнемо на дестинацију. За то треба памет и инжењерство и зато смо ми, Continetal Automotive, присутни у Србији, пошто смо овде нашли најбоље и најквалификованије инжењере. Земље које употребљавају памет људи јесу земље које ће имати велику и лепу будућност - поручио је Ћоринга.

Изразио је и задовољство да се у Новом Саду производи оно што Р&Д центар развије и да ти веома комплексни производи, који ће се правити у милионима примерака, носе ознаку "Made in Sertbia".

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)


Румунски инжењери у гостима

У новим просторијама, међу изложеним производима, затекли смо и групу инжењера из Континенталовог огранка у Темишвару. Међу њима је и Кристијан Ол, који се бави тестирањем елекронских компоненти које производи немачка компанија.

- Радим у одељењу QL, квалификационој лабораторији, већ шест година. Дошао сам у Нови Сад да прикажем наш вибрациони шејкер на којем тестирамо сваку електронску компоненту возила. Желимо да покажемо да се у стварности карактеристике делова понашају као и у симулацијама. Стварамо услове у лабораторији тако да делови пролазе десетогодишње циклусе на терену за много краће време и тако утврђујемо издржљивост електронских делова. Желимо да и у Новом Саду веома брзо развијемо QL лабораторију - казао је Ол за „Дневник”.


Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

- Тако ћемо постати можда један од највећих извозника из Србије, ако не и највећи, са великим доприносом привреди, порезима, за све оно што је битно, бољем животу у Србији. Јако сам срећан што ова компанија има ту прилику да докаже да су Срби вредни и паметни и на крају да се напише једна успешна прича, као што је ова наша у Континенталу - изјавио је Ћоринга.

Додао је и да се „Континенталова" прича не завршава на овоме и настављају да расту.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

- Р&Д центар је растао између 100 и 200 људи годишње. Сада имамо места за још инжењера. Растемо у компентенцијама, пошто није важан само број радника и запослених, већ и то шта они раде. И то је оно што их највише привлачи да раде за Континентал. Када воле оно што раде, кад је то занимљиво, кад су технологије најмодерније, најиновативније, онда људи ће хтети да раде за нас. И мислим да смо доказали да су најбољи људи већ код нас и тако ће се и наставити - закључио је Ћоринга.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести