Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEMAČKA SRBIJU UVRSTILA U ODABRANE DRŽAVE Najjača ekonomija ne odustaje od ulaganja u našu privredu

07.11.2023. 09:16 10:44
Piše:
Izvor: Continental Automotive

Da se ne bi dešavalo da zbog jednog neophodnog dela za vozila ili čipova stoji pola automobilske industrije, Nemačka je odlučila da se osigura i podstakne svoje kompanije da ulažu u rizičnija, ali bliža tržišta od Kine, na primer.

Srbija, Zapadni Balkan pa čak i ceo obod Evrope i, naravno, Turska predstavljaju vrlo atraktivno i dobro rešenje za skraćivanje lanaca dobavljača i za sigurnost snabdevanja, smatra nemačka država. 

Da je naša zemlja posebno interesantna nemačkim investitorima potvrđuje i činjenica da se nedavno Srbija našla među 34 zemlje za koje je Vlada Nemačke uvela mere koje investicije nemačkih kompanija u te zemlje čine jednostavnijim i jeftinijim. 

Na primer, ako nemačka kompanija investira u neku zemlju u razvoju ili zemlju brzog razvoja, može da se prijavi za investicione garancije, odnosno osiguranje kod nemačke vlade. 

Reč je o strategiji diverzifikacije nemačke vlade, koja ima za cilj da smanji veliku zavisnost od nekih tržišta i uskih grla u lancima snabdevanja. 

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je izjavio da su nemačke kompanije u Srbiju u poslednjih 10 do 12 godina investirale više od tri milijarde evra. 

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije koje investiraju u Srbiji najviše proizvode za tržište Evropske unije, pre svega Nemačku. 


Fale radnici

Vesović je naveo da je nedostatak radne snage trenutno problem sa kojima se kompanije koje posluju u Srbiji, ali i na Balkanu suočavaju. 

„Na primer, ako nemačka kompanija želi da proširi kapacitete ili da otvori još jedan deo svoje fabrike, ima problem da pronađe dovoljan broj radnika”, naveo je sagovornik Tanjuga. Taj podatak, prema njegovim rečima, šalje jasnu poruku da treba da se ide ka manje radno intenzivnim granama kada je reč o budućim investicijama, za razliku od pre 10 godina. 


Međutim, sagovornik Tanjuga ukazuje da kada je reč o investiranju postoje i rizici i da poseban problem predstavlja trenutna recesija na nemačkom tržištu, ali i usporavanje ili čak postepeni pad nemačke ekonomije. 

Verujem da je to privremeno, da su to posledice celokupnog koncepta suzbijanja inflacije na tržištu EU i da će nemačka privreda, kao privreda koja investira, pre svega, u nove tehnologije, obnovljive i alternativne izvore energije, ali i zelene tehnologije, vrlo brzo izaći iz ove recesije, kazao je Vesović. 

To će, kako je naglasio, imati veoma pozitivan efekat i na srpske kompanije koje proizvode za nemačko tržište, ali i na naše dobavljače koji rade za nemačke kompanije. 

On je naglasio i da velike multinacionalne kompanije koje dolaze i investiraju u Srbiju žele što više da kupuju na lokalnom tržištu, jer ne žele da se dovodu u rizik da im se prekidaju lanci dobavljača. 

„Upravo Kina, kao jedan od važnih dobavljača za nemačku industriju, predstavlja za nju sve veći rizik usled geopolitičkih problema sa kojima se suočavamo globalno”, rekao je Vesović.

Srbija, Zapadni Balkan pa čak i ceo obod Evrope i naravno Turska, predstavljaju vrlo atraktivno i dobro rešenje za skraćivanje lanaca dobavljača i za sigurnost snabdevanja, smatra nemačka država

On je zaključio i da nemačka vlada, odlukom da kompanije iz te zemlje koje žele da investiraju u neku od 34 zemalja u razvoju, odnosno zemlju brzog razvoja, mogu da se prijave za osiguranje kod savezne vlade u slučaju da moraju da otpišu svoje investicije zbog eksproprijacije, rata ili kršenja zakona, želi da smanji rizik za svoje kompanije i da ih podstakne da investiraju na tržištima gde do sada, možda, postoji veći rizik. 

„Poruka koju Vlada Nemačke šalje svim nemačkim kompanijama ovom odlukom je da se više fokusiraju na tržišta jugoistočne Azije, Afrike i Evrope, posebno tržišta zapadnog Balkana”, kazao je Vesović. 

E. D. N.

Autor:
Pošaljite komentar
KONTINENTAL  ZAPOSLIO 1.000 INŽENJERA I USELIO SE U JOŠ JEDNU ZGRADU Iz Novog Sada diktiraju trendove automobilskom svetu (FOTO)

KONTINENTAL  ZAPOSLIO 1.000 INŽENJERA I USELIO SE U JOŠ JEDNU ZGRADU Iz Novog Sada diktiraju trendove automobilskom svetu (FOTO)

29.09.2023. 09:03 09:37
Nemački Kontinental napušta rusko tržište

Nemački Kontinental napušta rusko tržište

08.03.2023. 16:34 16:39
Đurđev: Otvaranje Kontinentala znak da je Novi Sad postao regionalni investicioni centar

Đurđev: Otvaranje Kontinentala znak da je Novi Sad postao regionalni investicioni centar

24.02.2023. 16:48 16:55