broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дунав “пресушио”, у наредним данима пораст од 2,5 метра

28.10.2018. 13:13 13:15
Пише:
Извор: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

НОВИ САД: Иако је водостај Дунава у Будимпешти у Мађарској пао на историјски минимум, код нас је упркос изузетно ниском водостају ипак даље од тих вредности, а према најавама хидролога из Републичког хидрометеоролошког завода, Дунав ће од данас почети да расте.

Према речима Дејана Владиковића хидролога РХМЗ-а, Дунав је код нас на тзв. историјском минимуму био 1909. године када је код Бездана измерено -146цм, а у исто време у Новом Саду је био на  -134цм.

Садашње вредности на тим станицама су -98цм и -13цм што говори да нисмо достигли тај минимум из 1909. године. Врло сличне данашњим вредностима водостаја Дунава смо имали 2003. године током августа и септембра, као и у децембру 2011. Оно што јесте извесно је да ће екстремне вредности и ка минимуму и ка максимуму бити све чешће као последица промена климе и то је нешто чему ћемо морати да се прилагодимо, каже Дејан Владиковић.

Он каже да у Будимпешти јесте прилично драматична ситуација са изузетно ниским водостајем Дунава, а да је код нас ипак нешто боља ситуација захваљујући притокама и каналском систему.

Узрок тако ниског водостаја у Мађарској, али практично и целим током Дунава јесте недостатак падавина, којих у узводном делу Дунава није било од јуна, док их је код нас било доста све до краја јула, каже Владиковић.

Према његовим речима не постоји опасност да ће Дунав и код нас пасти на минимум јер се управо у наредних пар дана очекује велики талас Дунава који ће у неколико дана код нас повећати водостај за 2,5 до 2,8 метара.

То су свакако добре вести јер ће се Дунав солидно попунити и ситуација ће бити знатно боља. Слична је прогноза и за Саву која би код Сремске Митровице од 5. до 7. новембра такође требала да порасте за 1,5 до 2 метра, најављује хидролог Дејан Владиковић.

Према његовим речима, осим отежане пловидбе, низак водостај Дунава, није донео других проблема.

Ни у Дунаву ни у другим великим рекама није дошло до угрожавања биолошког минимума, али се вредности на појединим мањим банатским токовима јесу спустиле близу тачке након које постаје угрожен живи свет, каже Владиковић.

Преко месец дана код нас на Дунаву, Сави и доњем делу Тисе је на снази упозорење “ниски пловидбени ниво”, што представља препреку за пловидбу највећих бродова са дубоким газом.

Према речима шефа новосадске Лучке капетаније, Бориса Ореба, због ниског водостаја Дунава у Новом Саду, више “трпи” међународни него домаћи саобраћај.

На Дунаву кроз нашу земљу је свуда проходан пловидбени пут и теретни саобраћај се унутар наше државе углавном нормално одвија иако је, рецимо у Новом Саду, ниво око 70цм испод ниског пловидбеног нивоа. Због много теже проходности у другим државама дунавског слива, међународни речни транспорт је у застоју. Не могу говорити о томе колико они губе или о исплативости пловидбе у оваквим отежаним условима ниског водостаја, али је дефинитивно смањен проток већих бродова – каже Ореб и додаје да туристички крузери углавном нису угрожени оваквим ниским водостајем те да су prеthodnih дана пристизали у Нови Сад.   

Према његовим речима, упркос тешким условима за пловидбу на подручју које покрива новосадска Лучка капетанија, није било инцидената узрокованих ниским водостајем.

Једноставно у таквим околностима све посаде су на већем опрезу, тако да изузев пар мањих насукавања која су иначе мање-више уобичајена и која су прошла без неке штете, нисмо имали ниједан инцидент нити интервенцију. Осим тога, пловни пут кроз нашу земљу је веома добро обележен одговарајућом сигнализацијом тако да нема проблема за оне који прате сва упутства за пловидбу Дунавом, каже Борис Ореб, шеф новосадске Лучке капетаније додавши да кроз Нови Сад годишње прође око 20.000 различитих пловила.  

Нико Перковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Низак водостај паркирао речне крузере у Бечу

Низак водостај паркирао речне крузере у Бечу

24.08.2018. 12:44 12:48