Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Грашак туче рекорд, родило 6,5 тона по хектару

10.07.2015. 19:56 13:33
Пише:

– Откако ПИК Бечеј гаји грашак на својим њивама, никада нисмо имали бољи принос – тим речима дочекао нас је руководилац Ратарства у ПИК-у Бечеј Милорад Лончаревић. – Прву повртарску културу у сезони

посејали смо на 635 хектара и остварили просечан принос од 6.513 килограма квалитетног зрна грашка по хектару. То је 18,5 одсто више од планираног приноса, а десетогодишњи просек у нашем комбинату смо премашили 20 процената.

Завршетком бербе, у ноћи 8. јула, истог дана је завршена и прерада зеленог зрна у Фабрици за прераду поврћа „Флора“. На тај начин Бечејци имају један од најквалитетнијих, ако не и најквалитетнији, грашак у продаји.– Осим што се на нашим њивама произведе изузетно квалитетан грашак, јер су парцеле под заливним системом, комбајни су га брали током читаве бербе док је зрно било младо и већ у року од три сата смо га прерадили – рекла нам је директорка „Флоре“ Сандра Међедовић. – На тај начин задржавамо квалитет. У овогодишњој кампањи прерадили смо више од 4.000 тона квалитетног зрна грашка, од чега 70 одсто у хладној преради, а преосталих 30 процената у топлој.



Највећи део прерађеног грашка одлази на инострано тржиште. Купац број један је Русија, за коју се ради топла прерада у конзерве од пет килограма, мада има и оних од 400 грама, које су привлачније за тржиште бивших југословенских република. Смрзнути грашак, поред већ поменутих земаља, има прођу у Бугарској, Грчкој, Немачкој, Турској... Наравно, има га и на рафовима наших продајних објеката. У киоску испред фабрике и продавници „Пољомаркет“ у Бечеју може се купити паковање од десет килограма свеже замрзнутог квалитетног зрна грашка по старој цени од само 1.000 динара.



     В. Јанков

 

 

Пише:
Пошаљите коментар