Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Grašak tuče rekord, rodilo 6,5 tona po hektaru

10.07.2015. 19:56 13:33
Piše:

– Otkako PIK Bečej gaji grašak na svojim njivama, nikada nismo imali bolji prinos – tim rečima dočekao nas je rukovodilac Ratarstva u PIK-u Bečej Milorad Lončarević. – Prvu povrtarsku kulturu u sezoni

posejali smo na 635 hektara i ostvarili prosečan prinos od 6.513 kilograma kvalitetnog zrna graška po hektaru. To je 18,5 odsto više od planiranog prinosa, a desetogodišnji prosek u našem kombinatu smo premašili 20 procenata.

Završetkom berbe, u noći 8. jula, istog dana je završena i prerada zelenog zrna u Fabrici za preradu povrća „Flora“. Na taj način Bečejci imaju jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji, grašak u prodaji.– Osim što se na našim njivama proizvede izuzetno kvalitetan grašak, jer su parcele pod zalivnim sistemom, kombajni su ga brali tokom čitave berbe dok je zrno bilo mlado i već u roku od tri sata smo ga preradili – rekla nam je direktorka „Flore“ Sandra Međedović. – Na taj način zadržavamo kvalitet. U ovogodišnjoj kampanji preradili smo više od 4.000 tona kvalitetnog zrna graška, od čega 70 odsto u hladnoj preradi, a preostalih 30 procenata u toploj.



Najveći deo prerađenog graška odlazi na inostrano tržište. Kupac broj jedan je Rusija, za koju se radi topla prerada u konzerve od pet kilograma, mada ima i onih od 400 grama, koje su privlačnije za tržište bivših jugoslovenskih republika. Smrznuti grašak, pored već pomenutih zemalja, ima prođu u Bugarskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Turskoj... Naravno, ima ga i na rafovima naših prodajnih objekata. U kiosku ispred fabrike i prodavnici „Poljomarket“ u Bečeju može se kupiti pakovanje od deset kilograma sveže zamrznutog kvalitetnog zrna graška po staroj ceni od samo 1.000 dinara.



     V. Jankov

 

 

Autor:
Pošaljite komentar