У ВОЈВОДИНИ 100 СЕРТИФИКОВАНИХ ПРОИЗВОЂАЧА И ПРОДАВАЦА ОРГАНСКИХ ПРОИЗВОДА Нашу здраву храну једу у Швајцарској, ЕУ, Америци
Кад уђете у продавницу и потражите производе с етикетом „органски произведено”, желите да будете сигурни да је вишеструко виша цена оправдана истинском бригом о производњи хране по принципима органске производње.
Органска производња је облик пољопривреде који се заснива на коришћењу природних ресурса и процеса, без синтетичких хемијских средстава, са циљем очувања здравља људи, животиња и животне средине. Овај приступ подразумева бригу о земљишту, биодиверзитету и одрживом коришћењу ресурса.
У Србији се органска производња организовано спроводи од почетка 2000-их година, а први правни оквири успостављени су 2006. године. У последњој деценији, број органских произвођача је у порасту — према доступним подацима, у систему контроле и сертификације налази се преко 7.000 произвођача, а површине под органском производњом премашују 20.000 хектара.
Одговор на питање да ли је тешко бавити се органском производњом није ни да ни не, рекла је Светлана Витомировић, пројектна менаџерка Organic Control Systemа, који је део пројекта THEROS, који обавља контролу процеса производње и дистрибуције органских производа из Србије.
Биљке, животиње и човек
- Органска производња функционише као затворен екосистем, у којем су повезани земља – биљке – животиње – човек. Свака карика у том систему доприноси равнотежи природе и здрављу окружења - закључује наша саговорница.
- Успостављање одређеног стандарда у производњи одражава одговорност произвођача према послу којим се бави. Већина стандарда је добровољна и прилагођена специфичним тржиштима (изузев оних, прописаних законом, за одређене категорије производа у Републици Србији - каже Витомировић. - У Војводини имамо 100 сертификованих органских произвођача који се баве биљном производњом, сточарством, прерадом биљних производа, трговином и увозом органских производа. Њихови производи се највећим делом пласирају на домаће тржиште Србије, али се, такође, извозе на Балкан, у земље Европске уније, Швајцарску, Велику Британију, па чак и у Сједињене Америчке Државе.
Спровођење и контрола стандарда у органској производњи од кључног су значаја.
- Стандарди осигуравају да је целокупан производни процес обухваћен и праћен одређеним контролним механизмима. Органска производња сама по себи представља стандард – каже Витомировић и додаје да, уколико произвођач разуме важност прилагођавања тржишном пословању у области органске производње, потребно је да своју производњу усклади с прописаним условима и уведе стандард органске производње.
Производи се највећим делом пласирају на тржиште Србије
Питање које се намеће је и шта је потребно произвођачу да би успоставио стандард органске производње?
- Први корак јесте детаљно упознавање са правилима органске производње – како општим, тако и специфичним за одабрану пољопривредну културу. Доступна је разноврсна литература на ову тему, а повремено се организују и едукације за произвођаче. Самостално проучавање закона и правилника такође је важан део едукације, јер омогућава разумевање дозвољених и забрањених пракси у органској производњи.
Други корак подразумева контактирање овлашћеног контролног тела за сертификацију органске производње. Списак овлашћених тела доступан је на званичним страницама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру Групе за органску производњу.
Без контроле, постоји велики ризик да се производи лажно представљају као органски, што подрива цео систем и наноси штету поштеним произвођачима.
И. Радоичић