ПАЖЉИВО БИРАТИ ПАРЦЕЛЕ ЗА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ Кад је даље од индустрије и саобраћајница, здрава храна је боља
У Војводини постоје регије или боље рећи општине и делови општинских атара који су посебно погодни за органску пољопривредну производњу због квалитета земљишта, климатских услова и удаљености од индустријских загађивача.
Према проценама струке, северна Бачка и то посебно Суботица и Бачка Топола имају низ предности и то, пре свега, квалитетно земљиште, нижу концентрацију индустријских загађивача, као и погодну климу за ратарске и воћарске културе. Овде би се успешно могле гајити органске културе попут пшенице, кукуруза, соје, сунцокрета, као и воће - јабука, кајсија, трешња, грожђе.
Јужна Бачка, то јест подручја око Новог Сада, Титела, Темерина и Бачког Петровца, могли би да буду одлични за здраву храну. Предности су плодно земљиште, развијена пољопривредна инфраструктура и приступ тржишту. Органске културе добре за овај део Војводине су, између осталог, парадајз, паприка, краставац, житарице и индустријско биље.
У централном делу Баната извдвајају се Зрењанин и Нови Бечеј, а на северу Баната Кикинда јер имају простране обрадиве површине, умерено континентална је клима и до сада је регистрована мања употреба пестицида у неким деловима. Струка сматра да би се овде успешно могле гајити органске житарице, уљана репица, лековито биље - камилица, лаванда.
Северни Банат, а пре свега Кањижа, Сента и Чока, имају плодне њиве, минимално индустријско загађење и добре могућности за наводњавање, а органске културе које би могле да се гаје успешно су, између осталог, соја, сунцокрет, пасуљ, зачинско биље.
И Срем, тачније Рума, Инђија, Ириг и Шид, имају своје органске адуте, а то су погодни услови за воћарство и виноградарство, близина Фрушке горе са еколошки одличним условима. Овде би успешно могло да се производи органско грожђе, јабука, крушка, малина, поврће.
Генерално, делови Војводине са мање интензивном индустријском производњом и удаљени од великих саобраћајница су најпогоднији за органску производњу.
Е. Д.