clear sky
-2°C
22.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ: Перспектива за одржив развој руралних заједница

16.01.2025. 14:42 14:52
Пише:
Извор:
Мирођија
Organsko
Фото: Pexels, ilustracija

Органска производња постаје један од најважнијих сегмената пољопривреде у Србији, нарочито у контексту одрживог развоја руралних заједница.

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА КАО КЉУЧ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

У земљи богатој природним ресурсима и традицијом пољопривреде, развој органске производње има потенцијал да унапреди економију, заштити природу и очува културно наслеђе. Кроз интеграцију одрживих метода у пољопривредну производњу, могуће је створити економију која не зависи од интензивне употребе хемикалија, већ од природних циклуса и еколошких принципа.

Србија се, као земља која се поноси својим нетакнутим природним лепотама и великим пољопривредним потенцијалима, суочава са изазовима у модернизацији пољопривредних система. Традиционална пољопривреда заснована на плодореду и природном ђубрењу све више се замењује интензивнијим методама које често угрожавају здравље тла и биодиверзитет. У том контексту, органска производња се издваја као одрживија алтернатива која подржава дугорочно очување ресурса, смањује загађење и доприноси здрављу становништва.

ТАРА И ЗЛАТАР: ОРГАНСКИ МЕД И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ

Тара и Златар су региони у Србији који су природно предодређени за развој органске производње захваљујући свом нетакнутом окружењу и богатству биљног света. Ове планине нису само дестинације за љубитеље природе, већ су и станишта пчела које производе мед из биљака које расту само на овим висинама.

med
Фото: Pexels, ilustracija

Пчелари са Таре, користећи искључиво природне ресурсе, стварају мед који се издваја због свог специфичног укуса, који је резултат биљака као што су кадуља, лаванда, планински тимијан и други лековити цветови. Органски мед са Таре постаје не само симбол региона, већ и бренд који се све више тражи на тржишту због својих нутритивних вредности и здравствених предности.

У том истом подручју, сточари на Златарској висоравни користе еколошке методе сточарења, што укључује испашу стоке на природним пашњацима и производњу млека без употребе синтетичких хормона и антибиотика. Млечни производи са Златара, као што су сир, кајмак и јогурт, постали су препознатљив симбол квалитета и здраве хране. Овај приступ не само да омогућава очување традиције сточарења, већ ствара и нову вредност која се пласира на тржиште, док истовремено доприноси очувању биодиверзитета и здрављу потрошача.

СУБОТИЦА: ОРГАНСКИ УЗГОЈ ПОВРЋА НА САЛАШИМА

У Војводини, посебно у околини Суботице, традиционални салаши постају епицентри развоја органске пољопривреде. Салаши, који су се историјски бавили сточарством, сада све више окрећу пажњу на органски узгој поврћа. Ова пољопривредна производња је утемељена на дугогодишњој традицији и познавању природних циклуса и земљишта, што омогућава органски узгој поврћа без употребе хемикалија.

Органски узгој поврћа на салашима омогућава пољопривредницима у Суботици да понуде тржишту производе високог квалитета, као што су парадајз, паприка, краставци и зелена салата. Због своје природности и еколошких метода производње, ови производи све више привлаче пажњу потрошача који траже здравију алтернативу у исхрани. Осим тога, органска производња поврћа доприноси одржавању здравог тла и плодности земљишта, јер се избегава прекомерна употреба пестицида и вештачких ђубрива.

Салаши у овом делу Србије постају прави пример одрживог развоја, јер се на њима не користи само еколошки прихватљив начин узгоја, већ и регенеративне методе за побољшање квалитета земљишта. Овај модел даје конкретне резултате у очувању ресурса, али и повећању економске стабилности руралних домаћинстава.

povrce
Фото: Pexels, ilustracija

ЗНАЧАЈ ЗА ОЧУВАЊЕ РУРАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Развој органске производње у Србији игра кључну улогу у очувању руралних заједница које се суочавају са проблемима депопулације и економског опадања. Пољопривреда је одувек била темељ живота у овим заједницама, а прелазак на одрживе и еколошке методе производње пружа шансу за опстанак. Органска производња не само да побољшава економску ситуацију, већ доприноси и очувању културног наслеђа, јер укључује традиционалне пољопривредне праксе које су се преносиле са генерације на генерацију.

Кроз органску производњу, мале пољопривредне заједнице могу повећати конкурентност на тржишту, привући туристе заинтересоване за агро-туризам и производе од природних материјала, али и створити мрежу потрошача који све више траже производе који не угрожавају здравље. Такође, развој еколошке пољопривреде омогућава младима да остану у својим селима и пронађу економски исплативе начине живота, што доприноси смањењу миграција и јачању социјалне кохезије у руралним срединама.

ЕДУКАЦИЈА И ПОДРШКА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Да би органска производња била одржива, кључну улогу игра едукација и подршка пољопривредницима. Власти, невладине организације и приватни сектор треба да сарађују у циљу едукације пољопривредника о бенефицијама органске производње, као и да пруже конкретне подстицаје за пребацивање са конвенционалне на органску пољопривреду. Подршка у виду субвенција, обука и доступности сертификација за органску производњу омогућава пољопривредницима да се успешно прилагоде тржишту и пруже производе који задовољавају еколошке стандарде.

Органска производња у Србији не само да доприноси одрживом развоју руралних заједница, већ има потенцијал да постане важан фактор економског раста и очувања природних ресурса. Региони као што су Тара, Златар и Суботица показују да је органска пољопривреда не само могућа, већ и економски исплатива. Кроз улагање у органску производњу, Србија може створити одржив пољопривредни систем који не угрожава природне ресурсе, већ их користи на одговоран начин, чиме се доприноси очувању биолошке разноврсности и здрављу друштва.

Реализацију пројекта „Рурално благо Србије: Диверзификацијом сеоске економије до опстанка руралних заједница“ финансирало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

 

Извор:
Мирођија
Пише:
Пошаљите коментар