clear sky
20°C
13.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВА ХРАНА СТИЖЕ СА ИМАЊА НАДЕ ЛЕТИЋ На Ченеју ће се брати органска салата поточарка, кељ, краставци

13.03.2025. 08:36 08:54
Пише:
Извор:
Дневник
Нада Летић
Фото: С. Шушњевић

Органски произвођачи поврћа за две три седмице имаће расад за пластенике.

 Већ имају за продају ротквица и младог црног лука. Поврће од прошле године су продали , а оно што је доспело током зиме полако продају по пијацама, малим радњама и од куће. Вишегодишњи сертификовани органски произвођач Нада Летић са Ченеја полако се припрема за сетву поврћа у пластеницима и на отвореном простору. Сeје више врста поврћа на површини од два хектара.

– Полако смо почели да пикирамо расад младих биљака паприке из заједничког семеништа у засебан простор. Кренули смо да се припремамо и да посејемо грашак, келерабу, купус, кељ лишћар, краставце, салату поточарку, једну од најискоришћенијих у људском организму – каже Нада Летић.

Град Нови Сад органским произвођачима од 2011. године додељује подстицаје, сваке године све веће. Новац се добија за разне намене: садни материјал, опрему за наводњавање, пластенике, фолије за малчирање, контролу, сертификацију, анализу воћа и поврћа... (органски произвођач Нада Летић)

Она се бави органском производњом поврћа од 2010. године, заједно са супругом и сином.
Из центра Новог Сада дошли су на Ченеј и одмах на целокупном имању почели да гаје поврће без хемије. Нису хтели да чекају да виде како ће им ићи производња па да онда шире газдинство, већ су одмах органску производњу прихватили као начин живота. И нису се покајали. Нада каже да себе види у природи и да је град не привлачи.

– Имамо наше купце, углавном продајемо на новосадској Рибљој пијаци, где има органска улицу и где долазе људи из других места. Разносимо поврће и по малим радњама, имамо и купце који нам долазе кући. Када је већа понуда, онда поврће носимо и на Лиманску пијацу.

Газдинство „Летић” не размишља да заокружи процес производње прерадом, јер све поврће продају, а уколико нешто преостане, скувају, рецимо, парадајз, али су те количине занемарљиве.

– Зато немамо потребу да поврће прерађујем, јер се не исплати куповати опрему за 50 литара парадајза или 20 телги ајвара – истиче Нада.

Органско поврће не мења цену

Цене органског поврћа, напомиње Нада Летић, нису се мењале годинама, мада би поврће могло бити и скупље. Органски произвођачи их формирају на основу уложеног труда, а не на основу потражње.

- Паковање зелене салате од 100 грама већ четири године кошта 150 динара, могло би да буде и скупље, али питање је да ли би се могло продати пошто је органско поврће скупље од оног насталог у конвенционалој производњи јер треба доста личног рада и труда - наглашава наша саговорница.

 

Подсећа да од Града Новог Сада органски произвођачи од 2011 године добијају подстицаје, сваке године све веће. Сваке године Град додељује новац за разне намене: садни материјал, опрему за наводњавање, пластенике, фолије за малчирање, контролу, сертификацију, анализу воћа и поврћа...

– Сада су то пристојне сума, које Град Нови Сад дели на 11 сертификованих произвођача са новосадског подручја. Једино што се подстицаји не дају за ђубриво – напомиње Нада Летић.

Наглашава да још нису добили постицаје за 2024. годину – 63.000 динара по хектару. 

–  Свега неколико органских произвођача је добило новац уочи Нове године, а остали чекају. У контакту смо међусобно и знамо да је малом броју произвођача исплаћена. А подстицаји су нам неопходни, посебно на почетку сезоне, када се заснива нова производња јер је у повртарству семе најскупље. 

З. Делић

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар