clear sky
9°C
20.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНКУРС ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ За прераду меса, млека, производњу ракије, вина ВОЈВОДИНА ДАЈЕ 110 МИЛИОНА ДИНАРА

20.03.2025. 10:27 10:36
Извор:
Дневник
конкурс
Фото: Дневник

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство објавио је конкурс за суфинансирање инвестиција у прераду ради додавања вредности на газдинствима, за шта је определио 110 милиона динара.

Конкурс је отворен до 15. априла и суфинансира 60 одсто трошкова инвестиција, односно 70 одсто ако су газдинства регистрована на подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди и чији су носиоци пољопривредних газдинстава жене и млађи од 40 година.

конкурс
Фото: Дневник

Покрајина ће суфинансирати нову опрему у секторима за производњу и прераду меса и млека, производњу вина и ракије, прераду воћа, грожђа, поврћа (укључујући печурке), уљаних култура, зачинског, лековитог и ароматичног биља и прераду пчелињих производа.

На тај начин жели да побољша продуктивност и квалитет производа, смањи трошкове производње, унапреди техничко-технолошку опремљеност, прошири асортиман новим производима, брендира производ и повећања животни стандард на селу.

Газдинства по једној пријави за суфинансирање инвестиције за набавку опреме за производњу вина и ракија могу добити бесповратно највише 3,5 милиона динара, опреме за млеко и месо највише 2,5 милиона динара, а за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за прераду воћа, поврћа предвиђено је да се може добити највише 2,2 милиона динара. Најнижи износ по конкурсу је 200.000 динара.

За инвестиције у набавку опреме за прераду пчелињих производа максималан износ бесповратног новца по једној пријави не може бити већи од 500.000 динара, а минималан износ бесповратних средстава по једној пријави 150.000 динара. Регистрована пољопривредна газдинства могу поднети само једну пријавуза више инвестиција. Право да учествују на конкурсу имају физичка лица, носиоци регистрованог газдинства, права лица, верске заједнице и манастири.

конкурс
Фото: Дневник

Новац за опрему и уређаје 

Покрајина новац даје, између осталог, за куповину :опреме за узорковање, пријем, прераду, пуњење и паковање млека и производа од млека, чишћење, прање и дезинфекцију (стерилизацију) објеката, куповину лабораторијске опреме. У сектору меса за омамљивање, клање и обраду трупова, опрему и уређаје за хлађење, пастеризацију и стерилизацију меса и производа од меса. Затим за опреме и уређаја у области воћарства и повртарства за сушење воћа и поврћа (укључујући и печурке), као и њихових производа, уређаја за замрзавање воћа и поврћа, као и њихових производа, куповину опреме и уређаја за екстракцију гајеног зачинског, лековитог и ароматичног биља, као и њихових производа.

Физичка лица носиоци регистрованог пољопривредног газдинства могу се пријавити за конкурс путем поште на адресу: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, 21000 Нови Сад, Булевар Михајла Пупина број 16, с назнаком: „Конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиицја у економске активносит у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду на газдинствима у АП Војовдини у 2025. години. Могу и лично предати пријаву у Писарници покрајинских органа управе или електронским путем – дигитална платформа АгроСенс АПВ.

Предузетници, правна лица, верске заједнице, цркве и манастири - носиоци регистрованог пољопривредног газдинства конкуришу електронским путем – дигитална платформа АгроСенс АПВ. АгроСенс апликација као и упутство за коришћење могу се преузети с веб-странице: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Додатне информације и термин за консултације могу се добити путем електронске поште: [email protected] или на број телефона: 021/487-4411 у периоду од 10 до 13 часова.

З. Делић

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар