СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН, СТАРА ДАМО: Свечаном академијом у СНП-у, обележена 110. годишњица од оснивања Фудбалског клуба Војводина

Фудбалски клуб Војводина, рођен пре тачно 110 година, током поносног бивствовања прошао је велики пут.
1
Фото: С. Шушњевић

За сво то време био је праћен и осмесима и сузама, али је Воша трајала, расла и израсла у једну од знаменитости Новог Сада, АП Војводина и читаве Србије. Тим поводом, је на великој сцени Српског народног позоришта "Јован Ђорђевић" одржана величанствена свечана академија, којом је обележен вредан и редак јубилеј црвено-белих.

Фото: А. Предојевић

Академији су присуствовали многи виђени људи Новог Сада, Војводине и Србије, као и Вошини драги спортски пријатељи, људи из Црвене звезде, Спартака, ТСЦ-а, Напретка и да не ређамо даље. Били су у првим редовима и спортисти, чланови клубова који су део Спортског друштва Војводина, али и  пријатељи, навијачи, знатижељници.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Фото: Драгољуб Збиљић, фото: С. Шушњевић

- Кренуло је све од једне младалачке љубави, када се један од оснивача, заљубио у Ковиљу - подсетио је на почетке председник Управног одбора ФК Војводина Драгољуб Збиљић. - Одиграла је Војводина и победила домаћу екипу с 5:0, претпостављам да је Јова Љубојевић тада добио наклоност девојке, а од тада до данас наш клуб воде страст, емоција и љубав. Баш као и чврста вера и самопоуздање. Сигуран сам да из године у годину растемо и идемо ка још већим циљевима и резултатима. Сваког 6. марта се окупљамо, како бисмо се поклонили ранијим генерацијама и да им поручимо да учимо из њихових победа и грешака. Учимо из властитих грешака, нажалост, али Војводина наставља да иде ка највишим дометима, знамо шта радимо и идемо даље сви као један. Живела Војводина, срећан нам рођендан!

Фото: Милан Ђурић, фото: С. Шушњевић

Присутнима се потом обратио и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је признао да је, као дечак, био редован на утакмицама клуба из Српске Атине.

- Док стојим пред вама, не могу а да не кажем да сам преполављен дубоким и искреним осећањем љубави према клубу, који обележава 110. година од оснивања - додао је Ђурић. - Војводина је битан део мог одрастања и живота, Војводина је важан део оног што данас јесам. Љубав према клубу и Новом Саду одредили су да се бавим друштвеним активизмом и политиком. Уз Војводину научио сам како се воли и поштује наш град. Одлазећи с оцем и братом на утакмице, почео сам да сазнајем величину и значај овог клуба. За многе од нас, та дечија, магловита сећања на прве оидласке на стадион, дубоко су остала урезана у памћење, а из њих, расла је и лојалност према Новом Саду и према клубу који с поносом носи црвено-беле боје. Памтим и 1989. годину и узбуђења које је било опипљиво у ваздуху. Осетио сам неописив осећај припадности, али и поноса што сам део овог клуба. За мене су тадашње утакмице биле више од игре: бити на стадиону, значило је доказ лојалности према граду. Оно  на чега морају да се угледају сви млади који желе да носе црвено-бели дрес, јесу генерације које су то раније чиниле и проносиле славу нашег града на свим меријдијанима. Овај јубилеј велики је и за српски фудбал и спорт. Када нешто траје 110 година, онда је то потврда невероватне љубави и истрајности, која је дубоко укорењена у идентитет Новог Сад. Нека будућност нашег клуба буде поплочана победама и трофејима. Срећан ти рођендан, Стара дамо!

Фото: С. Шушњевић
Фото: С. Шушњевић

Публика је могла да види драмске приказе појединих сегмената из историје Војводине, чује навијачке песме, погледа и филм који подсећа на историју великог клуба, а за крај су прочитана и имена свих оних фудбалера који су одиграли више од 100 утакмица у опреми црвено-беле боје.

Фото: Зоран Гајић, фото: С. Шушњевић

- С посебном емоцијом сам дошао на ову прославу - признао је министар за спорт у Републици Србији, Зоран Гајић. - Девет година сам био тренер одбојкаша Војводине и то је био мој најуспешнији период на клупском нивоу. Спорт је у тренду на светској сцени, а ми смо, као народ, безброј пута показали да смо светска сила и да смо у фер-плеј борбама јачи и успешнији и од много богатијих од нас. ФК Војводина је кроз дузгу историју и до дана данашњег остао веран себи, а на просатору АП Војводина спорт је увек имао значајну улогу у очувању националног идентитета. Фудбал је у томе предњачио. Кроз деценије смо били и остали земља изложена притисцима светских сила, никада нисмо нападали, већ смо увек били нападани и бранили смо национални интерес у многим ратовима. Већ стотинак година чинимо то исто, резултатимка и учешћима на великим такмичењима. Све то утиче на промоцију наше земље и народа. ФК Војводина желим да се врати на стазе старе славе и да осваја поново титуле.

А. Предојевић

Фото: А. Предојевић
Фото: А. Предојевић
Фото: А. Предојевић
Фото: Марко Јовановић и Никола Симовић, председник ФК Спартак из Суботице, фото: А. Предојевић
Фото: Душан Аћимовић, председник ФК Црвена звезда Светозар Михајловић, легендарни ас Владимир Петровић и Петар Ђурђев, фото: А: Предојевић
Фото: С. Шушњевић

 

 

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести