ФУДБАЛСКИ КЛУБ ВОЈВОДИНА ДАНАС ПРОСЛАВЉА 110. РОЂЕНДАН: Велики празник новосадске "старе даме"

Данас људи из Фудбалског клуба Војводина, баш као и сви они који га воле и поштују, имају разлога за понос, срећу и славље.
1
Фото: Позивница Новосађанима за прославу, фото: ФК Војводина

Један од наших најстаријих фудбалских колектива, наиме, прославља 110. рођендан, што је јубилеј којим мало ко у спортској Србији може да се подичи.

У алманасима је остало записано да је "стара дама", како је у међувремену прозвана, званично почела да постоји 6. марта 1914. године. Подсетићемо, због наших млађих читалаца, да су клуб, у кројачкој радионици Саве Шијакова која се налазила у Темеринској улици под бројем 12, основали ученици Велике српске православне гимназије у Новом Саду, међу којима су били: Владимир Милићевић, Миленко Хинић,  Коста Хаџи, Раденко Ракић и Каменко Ћирић, Миленко Шијаков, његов брат Сава и отац Ђорђе, Гојко Тошић, Ђорђе Живанов, Бранко Госпођиначки и Живојин Бајазет.


Полагање венца на спомен-плочу

Данас, у 10 сати, представници ФК Војводина  и Удружења ветерана клуба, положиће венац на спомен-плочу у Темеринској улици број 12, на месту где је "стара дама", давног 6. марта 1914. године, званично основана.


Прву утакмицу новоосновани клуб одиграо је у мају исте године у Ковиљу, а ривал му је био ФК Шајкаш. Новосађани су победили у тој утакмици с 5:0, а тим који је ушао у историју данашњег великана из Српске Атине, чинили су: Светозар Јоцковић, Милорад Милићев, Душан Ковачев, Јован Јоцковић, Озрен Стојановић, Урош Чаковац, Живојин Ђеремов, Предраг Стојановић, Предраг Гавански, Јован Љубојевић и Сава Шијаков.

У деценијама које су наилазиле, Војводина је освојила две титуле шампиона некадашње СФР Југославије (1966. и 1989. године), њени играчи два пута су били победници Купа Србије (2014. и 2020.), а подигли су и пехар намењен освајачу Средњеевропског купа (1977.). Играли су црвено-бели 1967. године у Купу европских шампиона и памти се да су надиграли бечку Адмиру, као и, после "мајсторице" одигране у Мадриду, славни Атлетико. У четвртфиналу је Војводина елиминисана после епских дуела са Селтиком из Глазгова, каснијим шампионом Европе.

Фото: Оснивачи ФК Војводина 1914. године, фото: Printscreen

Велика играчка имена носила су црвено-бели дрес с плавом звездом на грудима кроз историју. Пуно би нам простора требало да их све набројимо, као и њихове учитеље, па ћемо рећи "само" толико да је и историја српског фудбала исписивана и у данас слављеничком клубу.

На данашњој свечаној Академији у Српском народном позоришту, као и на прослави на платоу испред ове значајне институције српске културе, окупиће се бројни Новосађани, без обзира на клупско опредељење, као и легенде, играчи, навијачи и пријатељи клуба, дакле они који су, сваки у своје време, исписивали или још увек исписују, прелепе странице живота и историје ФК Војводина.

Прослава почиње у 19 часова, уз наступ Новосадског Биг бенда, а из ФК Војводина позивају Новосађане да дођу на Позоришни трг.

Текст: Александар Предојевић

ЧЕДОМИР СЕНТИН, НАЈСТАРИЈИ ЖИВИ ФУДБАЛЕР "СТАРЕ ДАМЕ": За успехе је потребно време

Чедомир Сентин у редове Војводине стигао је давне 1957. и њен дрес носио је до 1965. године. Већ пуних 67 лета, како поносно истиче, члан је овог клуба и, с 88 година, најстарији је живи некадашњи првотимац Новосађана.

Фото: Чедомир Сентин из играчких дана, фото: Printscreen

– О самом клубу могу да кажем све најлепше. Војводини желим само најбоље ствари, иако се сада налази у резултатској кризи. Има стабилну управу и сада јој је потребно само време да ствари дођу на своје место, како би се вратила на пут успеха – рекао је Сентин.

СИЛВЕСТЕР ТАКАЧ, ФУДБАЛЕР ШАМПИОНСКОГ КОВА: Клуб којем пуно дугујем

У првој шампионској екипи Воше, једну од најбитнијих улога имао је Силвестер Такач (84). Он данас живи у Француској, али активно прати све оно што је за Војводину везано.

Фото: Силвестер Такач, фото: Приватна архива

– Од када сам, 1954. године, постао члан пионира Војводине, сањао сам да једног дана заиграм заједно с асовима попут Бошкова, Веселинова, Рајкова...  То сам, касније, успео да преточим у јаву и, да није било Воше, не бих много тога успео у животу да остварим. Дугујем клубу пуно, он је мој други дом и, без икакве сумње, најдража средина у којој сам играо фудбал. Честитам свима у Новом Саду велики јубилеј и, чим поново у њега дођем, ето мене у мојој Војводини – поручио је Такач.

ВАСА ПУШИБРК, ЧЛАН ПРВЕ ТРОФЕЈНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Воши желим нову титулу

Васа Пушибрк био је члан генерације ФК Војводина, која је у Нови Сад, 1966. године, донела прву шампионску титулу. Поводом 110. рођендана клуба у којем је израстао у фудбалског аса, овај рођени Новосађанин је рекао:

Фото: Васа Пушибрк, фото: Дневник

– Имао сам привилегију да учествујем у обележавању 50–годишњице ФК Војводина. Пуних 60 година касније, ево, доживео сам да мој клуб слави 110 година од оснивања и ја му на томе свим срцем честитам. Желим му да ускоро освоји трећу титулу првака државе, јер услова и квалитета за то има, наравно, уз повратак већег броја гледалаца на трибине "Карађорђа" – нагласио је Пушибрк.

МИРОСЛАВ ТАЊГА, ЧЛАН ДРУГЕ ШАМПИОНСКЕ ЕКИПЕ: Поносан на традицију

Спортски директор Фудбалског савеза Србије и играч друге шампионске генерације новосадског клуба из 1989. године, Мирослав Тањга, овако доживљава вредан јубилеј ФК Војводина:

Фото: Мирослав Тањга, фото: ФСС

– Поносан сам што у нашој земљи имамо клуб овако богате традиције. Сви ми морамо да будемо свесни тога у каквом се колективу налазимо. Жао ми је једино што данашња екипа не постиже резултате на нивоу јубилеја, тим пре што се организационо налази на завидном нивоу. Верујем, ипак, да ће и резултати ускоро да крену узлазном путањом, јер Војводина то апсолутно заслужује – истакао је Тањга.

ДЕЈАН ЗУКИЋ, КАПИТЕН САДАШЊЕГ ТИМА: Заједнички празник свих нас

Капитен актуелног састава новосадског тима, Дејан Зукић, од малих ногу је играч Војводине. С поносом је истакао ту чињеницу и потом додао:

Фото: Дејан Зукић, фото: ФК Војводина

– Заиста осећам велику част и понос што носим капитенску траку у клубу који волим свим срцем. Прослава 110. рођендана заједнички је празник за нас који смо привржени црвеној и белој боји и желим да позовем све оне који су у души војводинаши да вечерас дођу на плато испред СНП–а, како бисмо заједнички обележили велики јубилеј.  И да им обећам много боље резултате екипе већ од следеће утакмице с Вождовцем.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести