broken clouds
11°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зрењанински „Житопродукт”: Закупац ради пуном паром

28.01.2015. 18:35 18:34
Пише:

ЗРЕЊАНИН: Словеначка компанија „Дон Дон“ планира ове године да инвестира у обнову дела дотрајале опреме у закупљеним погонима зрењанинске фабрике „Житопродукт“.

Такође, намера закупца је и да уложи средства у постојећу инфраструктуру, као и у нове технологије и рецептуру, које омогућавају примену светских трендова у производњи брашна. Из „Дон Дона“ је саопштено да је ова компанија, откако је 2011. године закупила производне капацитете „Житопродукта“ и млина, до сада непрестано улагала у ширење пословања, опрему, технологију и оспособљавање дотрајалих капацитета.

-У млину у Зрењанину, осим његовог редовног годишњег ремонта, замењене су и обичне елеваторске траке за транспорт брашна са тракама за прехрамбену индустрију. Уграђена су и три контролна сита у силосу, ради додатног контролног просејавања брашна за килограмско паковање и испоруке према пекарама. Све ово је урађено у циљу веће безбедности производа који излазе из млина – изјавио је јуче Бранко Ковачевић из „Житопродукта“ и нагласио да је у претходној години млин радио са максималним капацитетом и да је искоришћеност била стопроцентна.

По његовим речима, брашном из зрењанинског млина снабдевају се сви погони у систему „Дон Дона“, којих има десет широм Србије. Уједно се организује и уговара производња висококвалитетне сорте пшенице -побољшивача, чиме се обезбеђује производња квалитетнијег брашна. Осим што је лане поново почела производња килограмског брашна, које из „Житопродукта“ није изашло на тржиште чак једну деценију, стартовао је и извоз брашна у Словенију.

Што се нових производа тиче, пекара прати тенденцију развоја према маркетиншком плану, па је за сада у припреми и нова врста специјално свежег хлеба. На територији коју производима покрива пословна јединица Зрењанин највећи раст и даље је забележен код резаног хлеба. Такође, у складу са новим трендом здравог живота повећава се потрошња домаћег хлеба без адитива, што говори и о новим навикама у овом делу тржишта.

Са локалном заједницом „Дон Дон“ и „Житопродукт“ сарађују на свим нивоима, од инспекцијских служби, до едукације и друштвено одговорних пројеката. У плану је организација праксе за ученике, што је један део плана стварања базе будућих кадрова, саопштено је из зрењанинске житомлинске индустрије и наведено да је, у време када је због поплава било скоро немогуће доћи до угрожених подручја, ова фабрика све време испоручивала брашно у Крупањ.

Ж. Балабан

Редовне контроле ваздуха

Пре неколико месеци „Дневник“ је писао о невољама становника улица Бегејски ред и Шајкашке, чије се куће налазе надомак погона „Житопродукта“. Они су се жалили надлежним инспекцијама да им фабрика, која се бави откупом житарица, прерадом и производњом брашна, хлеба и пецива, угрожава здравље, наводећи да им сметају плева и прашина у ваздуху. Из „Житопродукта” су јуче саопштили да се у овој компанији редовно обављају сва испитивања и контроле везане за екологију, односно за буку, ваздух и прашкасте честице.

Аутор:
Пошаљите коментар