У Сомбору топли оброци и за жртве породичног насиља
СОМБОР: Почетком фебруара локална самоуправа је донела одлуку да овогодишња „Повеља града Сомбора“, једно од два највећа варошка признања појединцима и колективима, буде намењено овдашњој организацији Црвеног крста.
Повеља ће бити лауреату уручена на свечаној седници 17.фебруара, датума који евоцира успомену на давну 1749.годину када је Сомбор био проглашен за слободни и краљевски град у оквиру Хабзбуршке монархије, што су овдашњи Срби и Буњевци платили тада фантастичних 150.000 златних форинти.
Да награда одлази у праве руке сведоче не само деценије преданог хуманитарног рада, већ и податак да градска организација ЦК проширује своје активности. Тако ће се од ове године пред Народном кухињом, којом руководи Црвени крст, наћи и бројни житељи који на то досад нису имали право. Услов је да немају приход, односно да он не прелази 50 одсто минималне нето зараде у Србији. Топле оброке по новој одлуци града, који и финансира рад Народне кухиње, моћи ће да добију и жене које нису способне за рад, старије од 63 године, затим мајке са дететом до прве године живота, као и оне које имају дете са инвалидитетом или сметњама у развоју. Међу корисницима моћи ће да буду и самохрани родитељи са малолетном децом и грађани који болују од тешких и ретких болести, али овим проширењем листе корисника су обухваћене и жртве породичног насиља, као и деца чија су оба родитеља остала без посла.
Како наводе из локалне самоуправе, градска власт је одлучила да тим категоријама грађана помогне како би се прехранили и имали што мање издатака, а спискове корисника доставља Центар за социјални рад, док радници и волонтери ЦК, односно кухиње, деле оброке управо у Црвеном крсту.
Сомборска Народна кухиња тренутно има 220 најугроженијих корисника, од којих око 60 одсто корисника чине породице са више деце, која сама долазе по оброк. Поред њих корисници су и мајке са малом и болесном децом, старе и непокрет особе, којима храну одвозе волонтери Црвеног крста и то на кућну адресу. Од донатора зависи да ли ће корисници за викенд добити ланч-пакет, десерт и воће.
- На јеловнику је кувани пиринач са месом, пасуљ са сувим месом или кобасицом, слатки купус, тесто са кромпиром или тесто са млевеним месом.То су јеловници који се углавном спремају и редовно контролишу - каже Биљана Клипа, секретар градске организације Црвеног крста, која ће ове године бити свечано проглашена за лауреата највишег варошког признања, Повеље града Сомбора.
М. Миљеновић