”Сремски ручак-чобански” негује традиције Срема
БАЧИНЦИ: Јединствена манифестација “Сремски ручак-чобански” постала је разнолика и привлачна за све учеснике, излагаче, такмичаре, као и за бројне госте који су се с различитих страна сјатили у Чесмин До код Бачинаца, села шидске општине.
Ова дестинација погодно је место за одржавање манифестације утемељене на сточарској традицији Срема. Она се налази на имању Ивице Рацановића, а организатори манифестације су удружење “Сремски ручак-чобански”, МЗ Бачинци, Туристичка организација Шид и КЦ Шид, Сремски домаћини….
На Чесмином Долу налази чесма са хладном водом за пиће која је неопходна учесницима манифестације. Вода отиче у нижи део котлине која је већ сада постала мање језеро, а у њему се налази доста рибе, сасвим довољно да се такмичари, учесници ове манифестације окушају у пецању.
Ову девету манифестацију Сремски ручак-чобански у Чесмином Долу отворио је Милорад Малић, помоћник покрајинског секретаријата за пољопривреду, водо привреду и шумарство. Испред локалне самоуправе учесницима, туристима и излетницима, добродошлицу пожелео је Ромко Папуга. Били су ту и Сремски домаћини, чији су представници Бранислав Марковић из Вашице и газда Ковинчић из Шида.
- На “Сремски ручак-чобански” стиже нам преко 3.000 људи сваке године. Они када се врате кући шире причу о овој манифестацији и тако отварају жељу других туриста и излетника да нас посете – каже Мартина Илић из Туристичке организације Шида.
У оквиру ове манифестације, Бачинчани су изабрали и најлепшу чобаницу, а учесници чобанског ручка имали су прилике да се такмиче у различитим дисциплинама. Награде је обезбедила ТО Шид. Ђурђа Живковић, чланица Удружења жена из Лаћарка, победила је у женском вишебоју, док је у мушком вишебоју победа припала Дамјану Јанковићу из Бачинаца.
- Вишебој није нимало једноставан, имале су жене такмичење у брзини љуштења кромпира, чишћења ораха, брзог испијања сока на чевчицу, зашивање дугмади, и пети задатак пренос терета ручним колицима - објашњава Илић. - У мушком петобоју било је мало теже победити. Њихов задатак је скок у даљ из места, ручно круњење кукуруза, надвлачење чобанског штапа, пренос терета ручним колицима и брзо испијање пива.
У самом Чесмином Долу два шпалира поред постављених шатора била су места за кување најбољег овчијег котлића. Победио је Дејан Милић из Бачинаца. Деца од 10 до 15 година такмичила су се у пецању рибе удицом на пловак.
Председник Коњичког клуба Граничар 2011. Ивица Степанић возио је својим фијакером децу по Чесмином Долу. Деца се хвале да су се осећала као грофови и захваљују се Јовици на датој услузи који је то обавио са уживањем. Борислав Рађељевић из Шида, голубар изложио је своје голубове на продају бројим посетиоцима. Каже није било лоше и додаје да је ова манифестација прилика да се учинимо “нешто паметно за наш Срем”.
- Одавде из Чесминог Дола пуштали смо голубове мира у свет, јер сад и увек мир је свима потребан - каже Борислав.
“Сремски ручак-чобански” био је за све посетиоце који су на менију имали бећарски овчији и пилећи паприкаш, попару, печени и кувани кукуруз и још тога. Стотинак метара даље од ових казана и ручка овчари су изложили своје овце, па су нешто раније демострирали ручно и машинско шишања оваца. Удружење жена из Шида, Бачинаца, Моровића, Мартинаца, Беркасова, Бикић Чола и Сота изложиле су своје ручне радове и колаче на сремачки начин. Организатори овог Сремског ручка-чобанског позвали су и представнике ретких заната да изложе своју робу. Робу су изложили крзнари, сарачи, ужари, ковачи, пинтери и столари и многи други. Чланови Коњичког клуба “Граничар 2011” муку су мучили где ће купити амове, уларе и друге потрепштине за коње, а затим како ће оковати точкове својих фијакера, а сада је све то на једном месту у Чеснимом Долу.
Директора Туристичке организације Шид Кристина Радосављевић сматра да је овогодишња манифестација једна од бољих јер се овде појављују, осим удружења жена, и разни стари занати.
Д. Савичин