”Sremski ručak-čobanski” neguje tradicije Srema
BAČINCI: Jedinstvena manifestacija “Sremski ručak-čobanski” postala je raznolika i privlačna za sve učesnike, izlagače, takmičare, kao i za brojne goste koji su se s različitih strana sjatili u Česmin Do kod Bačinaca, sela šidske opštine.
Ova destinacija pogodno je mesto za održavanje manifestacije utemeljene na stočarskoj tradiciji Srema. Ona se nalazi na imanju Ivice Racanovića, a organizatori manifestacije su udruženje “Sremski ručak-čobanski”, MZ Bačinci, Turistička organizacija Šid i KC Šid, Sremski domaćini….
Na Česminom Dolu nalazi česma sa hladnom vodom za piće koja je neophodna učesnicima manifestacije. Voda otiče u niži deo kotline koja je već sada postala manje jezero, a u njemu se nalazi dosta ribe, sasvim dovoljno da se takmičari, učesnici ove manifestacije okušaju u pecanju.
Ovu devetu manifestaciju Sremski ručak-čobanski u Česminom Dolu otvorio je Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodo privredu i šumarstvo. Ispred lokalne samouprave učesnicima, turistima i izletnicima, dobrodošlicu poželeo je Romko Papuga. Bili su tu i Sremski domaćini, čiji su predstavnici Branislav Marković iz Vašice i gazda Kovinčić iz Šida.
- Na “Sremski ručak-čobanski” stiže nam preko 3.000 ljudi svake godine. Oni kada se vrate kući šire priču o ovoj manifestaciji i tako otvaraju želju drugih turista i izletnika da nas posete – kaže Martina Ilić iz Turističke organizacije Šida.
U okviru ove manifestacije, Bačinčani su izabrali i najlepšu čobanicu, a učesnici čobanskog ručka imali su prilike da se takmiče u različitim disciplinama. Nagrade je obezbedila TO Šid. Đurđa Živković, članica Udruženja žena iz Laćarka, pobedila je u ženskom višeboju, dok je u muškom višeboju pobeda pripala Damjanu Jankoviću iz Bačinaca.
- Višeboj nije nimalo jednostavan, imale su žene takmičenje u brzini ljuštenja krompira, čišćenja oraha, brzog ispijanja soka na čevčicu, zašivanje dugmadi, i peti zadatak prenos tereta ručnim kolicima - objašnjava Ilić. - U muškom petoboju bilo je malo teže pobediti. Njihov zadatak je skok u dalj iz mesta, ručno krunjenje kukuruza, nadvlačenje čobanskog štapa, prenos tereta ručnim kolicima i brzo ispijanje piva.
U samom Česminom Dolu dva špalira pored postavljenih šatora bila su mesta za kuvanje najboljeg ovčijeg kotlića. Pobedio je Dejan Milić iz Bačinaca. Deca od 10 do 15 godina takmičila su se u pecanju ribe udicom na plovak.
Predsednik Konjičkog kluba Graničar 2011. Ivica Stepanić vozio je svojim fijakerom decu po Česminom Dolu. Deca se hvale da su se osećala kao grofovi i zahvaljuju se Jovici na datoj usluzi koji je to obavio sa uživanjem. Borislav Rađeljević iz Šida, golubar izložio je svoje golubove na prodaju brojim posetiocima. Kaže nije bilo loše i dodaje da je ova manifestacija prilika da se učinimo “nešto pametno za naš Srem”.
- Odavde iz Česminog Dola puštali smo golubove mira u svet, jer sad i uvek mir je svima potreban - kaže Borislav.
“Sremski ručak-čobanski” bio je za sve posetioce koji su na meniju imali bećarski ovčiji i pileći paprikaš, poparu, pečeni i kuvani kukuruz i još toga. Stotinak metara dalje od ovih kazana i ručka ovčari su izložili svoje ovce, pa su nešto ranije demostrirali ručno i mašinsko šišanja ovaca. Udruženje žena iz Šida, Bačinaca, Morovića, Martinaca, Berkasova, Bikić Čola i Sota izložile su svoje ručne radove i kolače na sremački način. Organizatori ovog Sremskog ručka-čobanskog pozvali su i predstavnike retkih zanata da izlože svoju robu. Robu su izložili krznari, sarači, užari, kovači, pinteri i stolari i mnogi drugi. Članovi Konjičkog kluba “Graničar 2011” muku su mučili gde će kupiti amove, ulare i druge potrepštine za konje, a zatim kako će okovati točkove svojih fijakera, a sada je sve to na jednom mestu u Česnimom Dolu.
Direktora Turističke organizacije Šid Kristina Radosavljević smatra da je ovogodišnja manifestacija jedna od boljih jer se ovde pojavljuju, osim udruženja žena, i razni stari zanati.
D. Savičin