Најбољи банатски шилер долази из Тараша
ТАРАШ: Банатски шилер, вино које је под називом „Брашула“ произвео виноградар и винар из Тараша Саша Толмач, овогодишњи је победник на Међународном сајму вина, одржаном у Темерину. Ово вино је победило у категорији шилера.
– Десет година производим банатски шилер и скоро да сам знао да ће победити јер је овогодишње најбоље које сам досад направио. Прошла година је била добра, а мислим да сам већ овладао тајнама доброг банатског шилера – прича Саша Толмач.
Саша банатски шилер прави од грожђа из свог винограда.
– Обере се све у једном дану. Не додаје му се ништа, ни ензими ни квасац. То је практично сок од грожђа који се негује претакањем и сумпорисањем. На то могу да утичем, а добар део зависи од тога ког грожђа има више. Некад то буде сланкаменка, некад моравка, некад совињон. Ове године се изгледа све склопило, баш како треба за победничко вино – каже Толмач.
Он додаје да му је за мерло за длаку умакло злато у категорији црвених вина, док је за каберне совињон освојио сребрну медаљу.
Удружење „Тарашки виногради“, чији је Саша Толмач члан, на овом сајму је учествовало са десет узорака, а чланови се са такмичења враћају са три златне медаље – две за црвено вино и једном за шилер.
Виногради су тренутно, додаје Толмач, у зимском мировању.
– Дуготрајне јесење кише продужиле су вегетацију и пореметиле зимско мировање. Срећа да није било мразева, тако да штете засад у виноградима нема. После Светог Трифуна полако почињу радови у винограду. Наравно, ако временске прилике дозволе – истиче Толмач.
Ж. Балабан