Надлацка нађе место у срцу
СТАРА ПАЗОВА: Радња за продају локалних производа у Старој Пазови „Надла” у својој понуди има и надлацку, традиционалну словачку крофну, деликатес карактеристичан за овај крај. Надлацка је од теста које је кувано на воденој пари, потом је запечено да буде ваздушасто и мекано, а на доњем делу и хрскаво.
Захваљујући ентузијастима, љубитељима доброг залогаја или једноставно онима који имају жељу да од заборава сачувају старе рецепте, јела и обичаје који иду уз њих, настала је идеја да се баш надлацка понуди туристима и онима који желе да уживају у овој старој рецептури.
У Туристичкој организацији Старе Пазове сазнајемо да је омогућено иностраним и домаћим посетиоцима да у овом месту пробају специјалитет. То ни не чуди, јер Словаци у овом делу Војводине живе 250 година.
- Словаци су рецепт за колач донели из своје домовине Словачке. Данас се он у Старој Пазови припрема по старој рецептури која је мало модификована, али је суштина остала иста – каже за „Дневник” Миливој Ковачевић из Туристичке организације.
Ову крофну карактерише неутрално тесто, па у зависности од додатака може бити слана и слатка. Како сазнајемо од Теодоре Александровски из радње за продају локалних производа „Надла” традиција словачких старих бака или мамика јесу оне слане надлацке са сиром, док су слатке са орахом и маком.
- Модернизовали смо надлацке, тако да имамо нове укусе. Код сланих имамо сир, шунку, парадајз, руколу, и оне са сиром и дуван чварцима. У понуди имамо и са нугат лешник кремом које се уваљају у млевени кекс, као и оне традиционалне са маком и орасима – појашњава Теодора.
Муштерије су им најпре били времешни мештани који одлично знају шта је и колико је укусан овај традициолани деликатес, док данас у њему уживају и млађи. Већина како каже наша саговорница најпре проба слатку, али се онда одлучују и за слану надлацку.
На недавно одржаном Сајму привреде и запошљавања у Новој Пазови „Надла” је представила своје производе на штанду, где су посетиоци имали прилику да конзумирају и словачку крофну, а радња у којој је могуће пробати и купити надлацку налази се на Тргу Зорана Ђинђића у Старој Пазови.
С. Аничић Илић