Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nadlacka nađe mesto u srcu

07.10.2022. 10:10 10:15
Piše:
Foto: Dnevnik/R. Hadžić

STARA PAZOVA: Radnja za prodaju lokalnih proizvoda u Staroj Pazovi „Nadla” u svojoj ponudi ima i nadlacku, tradicionalnu slovačku krofnu, delikates karakterističan za ovaj kraj. Nadlacka je od testa koje je kuvano na vodenoj pari, potom je zapečeno da bude vazdušasto i mekano, a na donjem delu i hrskavo.

Zahvaljujući entuzijastima, ljubiteljima dobrog zalogaja ili jednostavno onima koji imaju želju da od zaborava sačuvaju stare recepte, jela i običaje koji idu uz njih, nastala je ideja da se baš nadlacka ponudi turistima i onima koji žele da uživaju u ovoj staroj recepturi.

U Turističkoj organizaciji Stare Pazove saznajemo da je omogućeno inostranim i domaćim posetiocima da u ovom mestu probaju specijalitet. To ni ne čudi, jer Slovaci u ovom delu Vojvodine žive 250 godina.

- Slovaci su recept za kolač doneli iz svoje domovine Slovačke. Danas se on u Staroj Pazovi priprema po staroj recepturi koja je malo modifikovana, ali je suština ostala ista – kaže za „Dnevnik” Milivoj Kovačević iz Turističke organizacije.

Ovu krofnu karakteriše neutralno testo, pa u zavisnosti od dodataka može biti slana i slatka. Kako saznajemo od Teodore Aleksandrovski iz radnje za prodaju lokalnih proizvoda „Nadla” tradicija slovačkih starih baka ili mamika jesu one slane nadlacke sa sirom, dok su slatke sa orahom i makom.

- Modernizovali smo nadlacke, tako da imamo nove ukuse. Kod slanih imamo sir, šunku, paradajz, rukolu, i one sa sirom i duvan čvarcima. U ponudi imamo i sa nugat lešnik kremom koje se uvaljaju u mleveni keks, kao i one tradicionalne sa makom i orasima – pojašnjava Teodora.

Mušterije su im najpre bili vremešni meštani koji odlično znaju šta je i koliko je ukusan ovaj tradiciolani delikates, dok danas u njemu uživaju i mlađi. Većina kako kaže naša sagovornica najpre proba slatku, ali se onda odlučuju i za slanu nadlacku.

Na nedavno održanom Sajmu privrede i zapošljavanja u Novoj Pazovi „Nadla” je predstavila svoje proizvode na štandu, gde su posetioci imali priliku da konzumiraju i slovačku krofnu, a radnja u kojoj je moguće probati i kupiti nadlacku nalazi se na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

S. Aničić Ilić

 

Piše:
Pošaljite komentar