Nadlacka nađe mesto u srcu
STARA PAZOVA: Radnja za prodaju lokalnih proizvoda u Staroj Pazovi „Nadla” u svojoj ponudi ima i nadlacku, tradicionalnu slovačku krofnu, delikates karakterističan za ovaj kraj. Nadlacka je od testa koje je kuvano na vodenoj pari, potom je zapečeno da bude vazdušasto i mekano, a na donjem delu i hrskavo.
Zahvaljujući entuzijastima, ljubiteljima dobrog zalogaja ili jednostavno onima koji imaju želju da od zaborava sačuvaju stare recepte, jela i običaje koji idu uz njih, nastala je ideja da se baš nadlacka ponudi turistima i onima koji žele da uživaju u ovoj staroj recepturi.
U Turističkoj organizaciji Stare Pazove saznajemo da je omogućeno inostranim i domaćim posetiocima da u ovom mestu probaju specijalitet. To ni ne čudi, jer Slovaci u ovom delu Vojvodine žive 250 godina.
- Slovaci su recept za kolač doneli iz svoje domovine Slovačke. Danas se on u Staroj Pazovi priprema po staroj recepturi koja je malo modifikovana, ali je suština ostala ista – kaže za „Dnevnik” Milivoj Kovačević iz Turističke organizacije.
Ovu krofnu karakteriše neutralno testo, pa u zavisnosti od dodataka može biti slana i slatka. Kako saznajemo od Teodore Aleksandrovski iz radnje za prodaju lokalnih proizvoda „Nadla” tradicija slovačkih starih baka ili mamika jesu one slane nadlacke sa sirom, dok su slatke sa orahom i makom.
- Modernizovali smo nadlacke, tako da imamo nove ukuse. Kod slanih imamo sir, šunku, paradajz, rukolu, i one sa sirom i duvan čvarcima. U ponudi imamo i sa nugat lešnik kremom koje se uvaljaju u mleveni keks, kao i one tradicionalne sa makom i orasima – pojašnjava Teodora.
Mušterije su im najpre bili vremešni meštani koji odlično znaju šta je i koliko je ukusan ovaj tradiciolani delikates, dok danas u njemu uživaju i mlađi. Većina kako kaže naša sagovornica najpre proba slatku, ali se onda odlučuju i za slanu nadlacku.
Na nedavno održanom Sajmu privrede i zapošljavanja u Novoj Pazovi „Nadla” je predstavila svoje proizvode na štandu, gde su posetioci imali priliku da konzumiraju i slovačku krofnu, a radnja u kojoj je moguće probati i kupiti nadlacku nalazi se na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.
S. Aničić Ilić