Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАД ЗАМИРИШУ СЛАГАЧА И ЦИЦВАРА Жене из Крајишника промовишу своју кухињу

03.01.2024. 14:13 14:37
Пише:
Фото: Приватна архива

КРАЈИШНИК: Чланице Асоцијације жена из Крајишника, села на подручју општине Сечањ, врло радо учествују на манифестацијама на којима промовишу традицију и обичаје свог места.

Познате су по босанском лонцу, по производима од дрењине, али и по другим специјалитетима крајишке кухиње. Један од тих специјалитета је чувена пита слагача.

– Ова пита је мало другачија од класичних пита са сиром. Зове се слагача јер се коре слажу у тепсију, а prеthodno се пеку на шпорету „смедеревцу“. Умеси се тесто од воде, брашна и соли, развуку коре и онда пеку на плотни. Фил је стандардан – сир, кајмак и јаја. Коре се слажу једна на другу, између њих се ставља фил. Коре печене на плотни нису једнаке и то овој пити даје посебну чар – прича председница Удружења жена из Крајишника Мирјана Умићевић.

Други специјалитет је цицвара, старинско јело, које се некад чешће спремало, а данас спада у деликатесе.

– Ову нашу босанску цицвару правимо од масти, воде и млека. Кад та мешавина прокључа, додајемо сир, кајмак, што старији то бољи, а кад се сир растопи, укувавамо кукурузно брашно. Цицвара се кува од 10 до 15 минута уз стално мешање. Кад се прохлади, једе се уз кисело млеко. Може и да се намрви стари сир одозго – вели Мирјана Умићевић.

Ж. Б.

Пише:
Пошаљите коментар