KAD ZAMIRIŠU SLAGAČA I CICVARA Žene iz Krajišnika promovišu svoju kuhinju
KRAJIŠNIK: Članice Asocijacije žena iz Krajišnika, sela na području opštine Sečanj, vrlo rado učestvuju na manifestacijama na kojima promovišu tradiciju i običaje svog mesta.
Poznate su po bosanskom loncu, po proizvodima od drenjine, ali i po drugim specijalitetima krajiške kuhinje. Jedan od tih specijaliteta je čuvena pita slagača.
– Ova pita je malo drugačija od klasičnih pita sa sirom. Zove se slagača jer se kore slažu u tepsiju, a prethodno se peku na šporetu „smederevcu“. Umesi se testo od vode, brašna i soli, razvuku kore i onda peku na plotni. Fil je standardan – sir, kajmak i jaja. Kore se slažu jedna na drugu, između njih se stavlja fil. Kore pečene na plotni nisu jednake i to ovoj piti daje posebnu čar – priča predsednica Udruženja žena iz Krajišnika Mirjana Umićević.
Drugi specijalitet je cicvara, starinsko jelo, koje se nekad češće spremalo, a danas spada u delikatese.
– Ovu našu bosansku cicvaru pravimo od masti, vode i mleka. Kad ta mešavina proključa, dodajemo sir, kajmak, što stariji to bolji, a kad se sir rastopi, ukuvavamo kukuruzno brašno. Cicvara se kuva od 10 do 15 minuta uz stalno mešanje. Kad se prohladi, jede se uz kiselo mleko. Može i da se namrvi stari sir odozgo – veli Mirjana Umićević.
Ž. B.