Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD ZAMIRIŠU SLAGAČA I CICVARA Žene iz Krajišnika promovišu svoju kuhinju

03.01.2024. 14:13 14:37
Piše:
Foto: Privatna arhiva

KRAJIŠNIK: Članice Asocijacije žena iz Krajišnika, sela na području opštine Sečanj, vrlo rado učestvuju na manifestacijama na kojima promovišu tradiciju i običaje svog mesta.

Poznate su po bosanskom loncu, po proizvodima od drenjine, ali i po drugim specijalitetima krajiške kuhinje. Jedan od tih specijaliteta je čuvena pita slagača.

– Ova pita je malo drugačija od klasičnih pita sa sirom. Zove se slagača jer se kore slažu u tepsiju, a prethodno se peku na šporetu „smederevcu“. Umesi se testo od vode, brašna i soli, razvuku kore i onda peku na plotni. Fil je standardan – sir, kajmak i jaja. Kore se slažu jedna na drugu, između njih se stavlja fil. Kore pečene na plotni nisu jednake i to ovoj piti daje posebnu čar – priča predsednica Udruženja žena iz Krajišnika Mirjana Umićević.

Drugi specijalitet je cicvara, starinsko jelo, koje se nekad češće spremalo, a danas spada u delikatese.

– Ovu našu bosansku cicvaru pravimo od masti, vode i mleka. Kad ta mešavina proključa, dodajemo sir, kajmak, što stariji to bolji, a kad se sir rastopi, ukuvavamo kukuruzno brašno. Cicvara se kuva od 10 do 15 minuta uz stalno mešanje. Kad se prohladi, jede se uz kiselo mleko. Može i da se namrvi stari sir odozgo – veli Mirjana Umićević.

Ž. B.

Piše:
Pošaljite komentar