ФЕСТИВАЛ БОЖИЋНОГ КОЛАЧА Чесница се разликује од села до села
ЗРЕЊАНИН: У Салону Народног музеја Зрењанин одржан је Фестивал божићног колача „Чесница”.
Како изгледа чесница у њиховом месту, који колачи се праве за Божић и шта се обавезно нађе на трпези, показале су чланице удружења жена из целе Војводине, а фестивал су увеличале и гошће из Бањалуке и Грачанице.
-Чесница се разликује од села до села, а некад и од куће до куће. Рецепти се преносе са колена на колено, онда се временом мало и мењају. Чесницу сам научила да правим од свекрве. Коре су се некад обавезно теглиле, данас их домаћице углавном купују. Код нас у кући је било јако важно да се тесто умеси са водом из бунара у дворишту. Коре се филују млевеним орасима помешаним са шећером, сувим грожђем и сувим смоквама. Кад се испече, код нас у кући чесница се прелије медом – испричала је председница удружења жена из Орловата Биљана Попадић.
Обавезно се у чесницу ставља новчић, а онај ко га нађе (загризе), за њега добије паре од домаћина. Новчић из чеснице задене се за икону да чека следећи Божић.
Ж. Б.