FESTIVAL BOŽIĆNOG KOLAČA Česnica se razlikuje od sela do sela
ZRENJANIN: U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održan je Festival božićnog kolača „Česnica”.
Kako izgleda česnica u njihovom mestu, koji kolači se prave za Božić i šta se obavezno nađe na trpezi, pokazale su članice udruženja žena iz cele Vojvodine, a festival su uveličale i gošće iz Banjaluke i Gračanice.
-Česnica se razlikuje od sela do sela, a nekad i od kuće do kuće. Recepti se prenose sa kolena na koleno, onda se vremenom malo i menjaju. Česnicu sam naučila da pravim od svekrve. Kore su se nekad obavezno teglile, danas ih domaćice uglavnom kupuju. Kod nas u kući je bilo jako važno da se testo umesi sa vodom iz bunara u dvorištu. Kore se filuju mlevenim orasima pomešanim sa šećerom, suvim grožđem i suvim smokvama. Kad se ispeče, kod nas u kući česnica se prelije medom – ispričala je predsednica udruženja žena iz Orlovata Biljana Popadić.
Obavezno se u česnicu stavlja novčić, a onaj ko ga nađe (zagrize), za njega dobije pare od domaćina. Novčić iz česnice zadene se za ikonu da čeka sledeći Božić.
Ž. B.