few clouds
19°C
02.11.2024.
Нови Сад
eur
117.017
usd
107.6315
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ": У Народном музеју Зрењанин приказан традиционални недељни ручак

16.08.2022. 08:49 08:55
Пише:
Фото: Ж. Б.

ЗРЕЊАНИН: У оквиру пројекта „Банатски дани теку“, прексиноћ су у атријуму Народног музеја Зрењанин чланице удружења жена из неколико села представиле традиционални недељни ручак.

Шта се то обавезно налазило на недељној трпези приказале су чланице удружења „Граднулички бисери“ из Зрењанина, „Банаћанке“ из Торка, „Ремус“ и Клуб жена из Мужље, „Ружа“ из Арадца, Клуба жена из Белог Блата и Асоцијације жена Месне заједнице Елемир. Занимљиво је да је традиционални недељни ручак и код Срба и код Румуна, Мађара и Словака готово идентичан. 

Пре обавезне кокошије супе, служи се штрудла са сиром. Супа се кува од домаће коке, закувава резанцима или кнедлама, а након супе сервира се ринфлајш, односно кувано месо, шаргарепа и кромпир уз сосеве од парадајза, мирођије или вишања. Након тога следи печење. Недељом је то готово увек било поховано пилеће месо уз сезонску салату од краставаца или купуса. У мађарској кухињи, уз печење иде и компот, најчешће од вишања и дуња, али може и од брескве или кајсије.

Колачи су неизоставан део недељног ручка и то су најчешће штрудле са маком, орасима, вишњама, слатким сиром, рогачем... У сезони јабука, прави се лења пита. На трпези војвођанских Мађара традиционалан десерт су пржени листићи, а код Словака чувене херовке.

Некада се за свечаније прилике меси и погача. Најстарија чланица „Граднуличких бисера“ Мара Кирћански умесила је за ову прилику погачу, која има традиционалну банатску шару.  

- Рецепт је једноставан, али треба мало искуства да се она уплете. У пола литре млека и два децилитра воде, растопим један квасац, додам мало шећера и мало соли. Када се подигне, тесто месим рукама које мало науљим. Направим шест обги. Три премажем шећером, три шећером и маргарином, па се од њих направе ваљци и онда се плету. И то је то - каже Мара Кирћански, која је за својих 86 година умесила стотине оваквих погача.

Током три дана трајања манифестације „Банатски дани теку“ приказано је оно што представља нематеријално културно наслеђе Баната и народа који насељавају Банат - народне песме и игре, традиционални занати и вештине и трпеза. Ауторка пројекта је Рајка Грубић, музејска саветница – етнолошкиња Народног музеја Зрењанин.

Ж. Б. 

Аутор:
Пошаљите коментар