Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"BANATSKI DANI TEKU": U Narodnom muzeju Zrenjanin prikazan tradicionalni nedeljni ručak

16.08.2022. 08:49 08:55
Piše:
Foto: Ž. B.

ZRENJANIN: U okviru projekta „Banatski dani teku“, preksinoć su u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin članice udruženja žena iz nekoliko sela predstavile tradicionalni nedeljni ručak.

Šta se to obavezno nalazilo na nedeljnoj trpezi prikazale su članice udruženja „Gradnulički biseri“ iz Zrenjanina, „Banaćanke“ iz Torka, „Remus“ i Klub žena iz Mužlje, „Ruža“ iz Aradca, Kluba žena iz Belog Blata i Asocijacije žena Mesne zajednice Elemir. Zanimljivo je da je tradicionalni nedeljni ručak i kod Srba i kod Rumuna, Mađara i Slovaka gotovo identičan. 

Pre obavezne kokošije supe, služi se štrudla sa sirom. Supa se kuva od domaće koke, zakuvava rezancima ili knedlama, a nakon supe servira se rinflajš, odnosno kuvano meso, šargarepa i krompir uz soseve od paradajza, mirođije ili višanja. Nakon toga sledi pečenje. Nedeljom je to gotovo uvek bilo pohovano pileće meso uz sezonsku salatu od krastavaca ili kupusa. U mađarskoj kuhinji, uz pečenje ide i kompot, najčešće od višanja i dunja, ali može i od breskve ili kajsije.

Kolači su neizostavan deo nedeljnog ručka i to su najčešće štrudle sa makom, orasima, višnjama, slatkim sirom, rogačem... U sezoni jabuka, pravi se lenja pita. Na trpezi vojvođanskih Mađara tradicionalan desert su prženi listići, a kod Slovaka čuvene herovke.

Nekada se za svečanije prilike mesi i pogača. Najstarija članica „Gradnuličkih bisera“ Mara Kirćanski umesila je za ovu priliku pogaču, koja ima tradicionalnu banatsku šaru.  

- Recept je jednostavan, ali treba malo iskustva da se ona uplete. U pola litre mleka i dva decilitra vode, rastopim jedan kvasac, dodam malo šećera i malo soli. Kada se podigne, testo mesim rukama koje malo nauljim. Napravim šest obgi. Tri premažem šećerom, tri šećerom i margarinom, pa se od njih naprave valjci i onda se pletu. I to je to - kaže Mara Kirćanski, koja je za svojih 86 godina umesila stotine ovakvih pogača.

Tokom tri dana trajanja manifestacije „Banatski dani teku“ prikazano je ono što predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Banata i naroda koji naseljavaju Banat - narodne pesme i igre, tradicionalni zanati i veštine i trpeza. Autorka projekta je Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ž. B. 

Piše:
Pošaljite komentar