clear sky
12°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКСПЕРТ ЗА ПОРОДИЧНО ПРАВО, НОВОСАДСКИ АДВОКАТ ДАНЕ ЖИГИЋ ЗА „ДНЕВНИК” Породично насиље је и НАПАД БИВШЕГ ПАРТНЕРА; Мушкарци ЋУТЕ И ТРПЕ

30.09.2024. 09:13 10:02
Пише:
а
Фото: приватна архива

Злочини у породици, нажалост нису ретки, као и породично насиље, у којем су махом жртве жене. То је проблем који завршава на страницама црне хронике и са којим се среће наше друштво.

Да ли се и како може деловати превентивно, шта урадити у случају таквог насиља, какве су казне законски предвођене за оне који га почине? О овим и сродним питањима зa „Дневник” говори новосадски адвокат Дане Жигић, који има богато судско искуство у тој области. 

- Ову област регулишу три закона: Кривични законик, Закон о спречавању насиља у породици и Породични закон. По нашем кривичном законику, породично насиље спада у кривично дело против брака и породице. Основно дело се састоји у томе да ко применом насиља прети да ће напасти живот или тело, дрским или безобзирним понашањем угрожава спокојство и телесни интегритет или душевно спокојство члана породице, казниће се затвором у трајању од три месеца до три године. Наравно, те казне могу бити веће у зависности од тежине почињеног кривичног дела током вршења насиља – објашњава Жигић. 

Жене су најчешће жртве породичног насиља

Закон не формулише да су жене жртве породичног насиља, али у пракси оне то најчешће јесу. По Жигићевим речима, породичним насиљем сматра се и напад једног од разведених супружника на свог некадашњег брачног друга. У сваком случају, све почиње пријавом полицији, након чега случај преузима тужилаштво и даље, уколико има основа за то, кривично гони учиниоца дела. Такође, ако је било употребе физичке силе, оштећено лице треба да се јави лекару како би се установио степен повреда, чак и душевно стање. 

Пре неколико година усвојен је и Закон о спречавању насиља у породици, са очигледним циљем да предупреди теже последице

- Уколико дође до немилих сцена и насиља у породици, а жртва позове полицију, према починиоцу се одређује мера од 48 сати забране приласка лицу које је нападнуто. Та мера може бити продужена на 30 дана, и у пракси она се, и поред жалби, и изриче у највећем броју случајева, а након тога се покреће поступак. То се најчешће дешава након жестоких породичних свађа, када један од супружника позове полицију – каже Жигић. 

Ригорозне казне за повреду детета

И насиље над децом спада у породично насиље. Ту је закон најригорознији и предвиђа казне до 10 година, уколико се детету нанесу тешке телесне повреде или тешко наруши здравље.

По његовим речима, дешавају се и покушаји злоупотребе овог закона. То је углавном онда када неко након „вербалног окршаја” позова полицију, преувеличавајући цео случај. Полиција, логично, ништа не ризикује и одмах интервенише, а епилог су најчешће поменуте забране приласка, чиме се сукобљене стране раздвајају на најмање 48 сати. 

Као мера заштите од насиља у породици (регулисане породичним законом), могуће је изрицање и забране приласка и комуникације од годину дана. Након истека ове мере, могуће ју је продужити на још годину. Ово се односи на парнични, а не кривични поступак. 

Мушкарци изузетно ретко пријављују породично насиље

У пракси, видљиве су последице овдашњег менталитета. Мушкарци, очекивано, изузетно ретко пријављују породично насиље, а раније и жене то нису често чиниле. По старим постулатима васпитања по принципу „ћути и трпи” и(ли) „шта ће рећи свет” припаднице слабијег пола су ретко тражиле помоћ, сматрајући да ће ако пријаве насиље угрозити патријархалне светиње – брак и породицу. Ипак...

- У пракси, када дође до породичног насиља, и пре окончања поступка једна од страна, а некада и обе, покрену захтев за развод брака – каже Дане Жигић. 

Д. Кнежић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
УЖАСНО ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У БАРАЈЕВУ Мучки тукао жену после свађе УДАРАО ЈЕ У ТЕЛО, СТИСКАО ЗА ГЛАВУ И УДАРИО ГЛАВОМ У ЛИЦЕ

УЖАСНО ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У БАРАЈЕВУ Мучки тукао жену после свађе УДАРАО ЈЕ У ТЕЛО, СТИСКАО ЗА ГЛАВУ И УДАРИО ГЛАВОМ У ЛИЦЕ

28.07.2024. 12:48 12:55
ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ, ОТМИЦА Претукао супругу у Панчеву, убацио је у BMW на силу и одвезао на море

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ, ОТМИЦА Претукао супругу у Панчеву, убацио је у BMW на силу и одвезао на море

20.07.2024. 14:11 14:13
БРУТАЛНО ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У ВРАЊУ Син тукао и давио мајку

БРУТАЛНО ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ У ВРАЊУ Син тукао и давио мајку

08.07.2024. 11:41 12:01
ОЦА УДАРАО И ШУТИРАО ГА Брутално породично насиље у Београду

ОЦА УДАРАО И ШУТИРАО ГА Брутално породично насиље у Београду

Полиција у Београду је ухапсила Л. Т. (20) због насиља у породици након што је физички напао свог оца, М. Т. (45), после вербалне свађе у аутомобилу.
19.06.2024. 19:30 19:32