Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKSPERT ZA PORODIČNO PRAVO, NOVOSADSKI ADVOKAT DANE ŽIGIĆ ZA „DNEVNIK” Porodično nasilje je i NAPAD BIVŠEG PARTNERA; Muškarci ĆUTE I TRPE

30.09.2024. 09:13 10:02
Piše:
а
Foto: privatna arhiva

Zločini u porodici, nažalost nisu retki, kao i porodično nasilje, u kojem su mahom žrtve žene. To je problem koji završava na stranicama crne hronike i sa kojim se sreće naše društvo.

Da li se i kako može delovati preventivno, šta uraditi u slučaju takvog nasilja, kakve su kazne zakonski predvođene za one koji ga počine? O ovim i srodnim pitanjima za „Dnevnik” govori novosadski advokat Dane Žigić, koji ima bogato sudsko iskustvo u toj oblasti. 

- Ovu oblast regulišu tri zakona: Krivični zakonik, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Porodični zakon. Po našem krivičnom zakoniku, porodično nasilje spada u krivično delo protiv braka i porodice. Osnovno delo se sastoji u tome da ko primenom nasilja preti da će napasti život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo i telesni integritet ili duševno spokojstvo člana porodice, kazniće se zatvorom u trajanju od tri meseca do tri godine. Naravno, te kazne mogu biti veće u zavisnosti od težine počinjenog krivičnog dela tokom vršenja nasilja – objašnjava Žigić. 

Žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja

Zakon ne formuliše da su žene žrtve porodičnog nasilja, ali u praksi one to najčešće jesu. Po Žigićevim rečima, porodičnim nasiljem smatra se i napad jednog od razvedenih supružnika na svog nekadašnjeg bračnog druga. U svakom slučaju, sve počinje prijavom policiji, nakon čega slučaj preuzima tužilaštvo i dalje, ukoliko ima osnova za to, krivično goni učinioca dela. Takođe, ako je bilo upotrebe fizičke sile, oštećeno lice treba da se javi lekaru kako bi se ustanovio stepen povreda, čak i duševno stanje. 

Pre nekoliko godina usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, sa očiglednim ciljem da predupredi teže posledice

- Ukoliko dođe do nemilih scena i nasilja u porodici, a žrtva pozove policiju, prema počiniocu se određuje mera od 48 sati zabrane prilaska licu koje je napadnuto. Ta mera može biti produžena na 30 dana, i u praksi ona se, i pored žalbi, i izriče u najvećem broju slučajeva, a nakon toga se pokreće postupak. To se najčešće dešava nakon žestokih porodičnih svađa, kada jedan od supružnika pozove policiju – kaže Žigić. 

Rigorozne kazne za povredu deteta

I nasilje nad decom spada u porodično nasilje. Tu je zakon najrigorozniji i predviđa kazne do 10 godina, ukoliko se detetu nanesu teške telesne povrede ili teško naruši zdravlje.

Po njegovim rečima, dešavaju se i pokušaji zloupotrebe ovog zakona. To je uglavnom onda kada neko nakon „verbalnog okršaja” pozova policiju, preuveličavajući ceo slučaj. Policija, logično, ništa ne rizikuje i odmah interveniše, a epilog su najčešće pomenute zabrane prilaska, čime se sukobljene strane razdvajaju na najmanje 48 sati. 

Kao mera zaštite od nasilja u porodici (regulisane porodičnim zakonom), moguće je izricanje i zabrane prilaska i komunikacije od godinu dana. Nakon isteka ove mere, moguće ju je produžiti na još godinu. Ovo se odnosi na parnični, a ne krivični postupak. 

Muškarci izuzetno retko prijavljuju porodično nasilje

U praksi, vidljive su posledice ovdašnjeg mentaliteta. Muškarci, očekivano, izuzetno retko prijavljuju porodično nasilje, a ranije i žene to nisu često činile. Po starim postulatima vaspitanja po principu „ćuti i trpi” i(li) „šta će reći svet” pripadnice slabijeg pola su retko tražile pomoć, smatrajući da će ako prijave nasilje ugroziti patrijarhalne svetinje – brak i porodicu. Ipak...

- U praksi, kada dođe do porodičnog nasilja, i pre okončanja postupka jedna od strana, a nekada i obe, pokrenu zahtev za razvod braka – kaže Dane Žigić. 

D. Knežić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
UŽASNO PORODIČNO NASILJE U BARAJEVU Mučki tukao ženu posle svađe UDARAO JE U TELO, STISKAO ZA GLAVU I UDARIO GLAVOM U LICE

UŽASNO PORODIČNO NASILJE U BARAJEVU Mučki tukao ženu posle svađe UDARAO JE U TELO, STISKAO ZA GLAVU I UDARIO GLAVOM U LICE

28.07.2024. 12:48 12:55
PORODIČNO NASILJE, OTMICA Pretukao suprugu u Pančevu, ubacio je u BMW na silu i odvezao na more

PORODIČNO NASILJE, OTMICA Pretukao suprugu u Pančevu, ubacio je u BMW na silu i odvezao na more

20.07.2024. 14:11 14:13
BRUTALNO PORODIČNO NASILJE U VRANJU Sin tukao i davio majku

BRUTALNO PORODIČNO NASILJE U VRANJU Sin tukao i davio majku

08.07.2024. 11:41 12:01
OCA UDARAO I ŠUTIRAO GA Brutalno porodično nasilje u Beogradu

OCA UDARAO I ŠUTIRAO GA Brutalno porodično nasilje u Beogradu

Policija u Beogradu je uhapsila L. T. (20) zbog nasilja u porodici nakon što je fizički napao svog oca, M. T. (45), posle verbalne svađe u automobilu.
19.06.2024. 19:30 19:32