У ЊОЈ РУЧАЛИ ЧАК И КАРАЂОРЂЕВИЋИ
ВРЕМЕ ЈОЈ НИШТА НЕ МОЖЕ, ЈЕДНА КАФАНА У ШУМАДИЈИ ПОСТОЈИ ПРЕКО 100 ГОДИНА Пантићи из Јарменоваца чувају породичну традицију, Дане завршио школу у граду али се вратио у родно село (ФОТО)
Топола: Негде на пола пута између Тополе и Рудника у селу Јарменовци још увек пркоси времену и модерним тренодвима кафана Опленачка звезда која постоји дуже од чак 100 година и као таква, најстарија је кафана у целој Шумадији.
Кроз све ове године, у њој су се скупљали сви слојеви друштва, била је место у ком су донешене важне одлуке али и место где је у сласт ручала и краљевска породица Карађорђевић.
- Ову кафану отворио је мој прадеда 1921. године, то потврђује и документ који је добио да би могао да отвори угоститељски објекат, на њему стоји датум 29. март 1921. Од тада је ова кафана у власништву моје пордице, посао и традиција су се преносили са колена на колено. Посао је наследио мој деда, отац и сада ја. Надам се да ће мене наследити мој син, тако да ова дуга и лепа традиција буде настваљена, каже за РИНУ садашњи власник Дане Пантић.
Сваки кутак ове кафане са собом носи неку причу, у њој се налазе предмети од великог историјског значаја, стога би овај објекат слободно могао бити и својеврсни музеј који сећа на нека лепа, прошла времена. У њој се налазе столице из шездесетих година, чувени карирани столњаци, шпорет насред кафане, виљушка са Солунског фронта и многи други раритети. Све одише миром и носталгијом. Гости ове кафане били су бројни виђени људи, али и породица Карађорђевић. Најдражи Пантићима био је Томислав.
- Оно по чему је кафана чувена свакако је та домаћа храна. Ми се држимо тих одређених стандарда кад је у питању квалитет и од тога не одступамо. Знамо пут намирница што би се рекло, од њиве и штале, па све до наше трпезе.Све је домаће, од провериних произвођача. Печење је овде специјалитет куће, погаче из црепуља, додају Пантићи.
Иначе, садашњи власник Дане школовао се у Врњачкој Бањи, али се вратио у своје село, ту оформио породицу и наставио породични посао.
- Светла града ми ништа не значе, нема лепшег места на свету за мене од Јарменоваца. Када сам ја преузео посао додао сам мало новитета у мени, у смислу јела са роштиља, димљеног пауфлека са зачинима и то је јако лепо прихваћено. Гостију има, кафана лепо ради. Долазе нам и бројни туристи који су за нашу кафану чули из медија. Радимо оно што волимо, своји смо на своме и нема ништа лепше од тога, поручује Дане.