У Хитној повећан број интервенција
ОПРЕЗНО С МАСНОМ ХРАНОМ Нутрициониста упозорава на ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕЈЕДАЊА: Неки ни не знају да имају песак или камен док не претерају с храном! И ОВО може да буде ЈАКО НЕЗДРАВО
БЕОГРАД: Нутрициониста Бранка Мирковић изјавила је данас да након периода поста, за време Ускршњих празника треба бити за почетак умерен у количини масноће, истичући да масна храна може да изазове озбиљне проблеме.
Мирковић је за Танјуг рекла да је велики број интервенција Хитне помоћи и Клиничког центра за време празника представља последицу преједања.
Поједемо више масне хране, поготово после поста. Неке ствари се активирају, а да нисмо ни били свесни, неко не зна да има песак или камен или нешто и онда се то активира и покрене. Е сад шта посла ураде? После да би сварили храну пију доста киселе воде која може да подигне притисак и онда направимо озбиљне проблеме, напоменула је Мирковић.
Она саветује да се салата једе и пре јела, наглашавајући да у њој има ензима који активирају варење и који увек могу да помогну.
Имамо доста поврћа сада. Млади лук помаже, ротквице помажу, краставац, зелена салата. То све треба јести у већим количинама, навела је.
Говорећи о томе колико често треба да једемо месо и које порције се препоручују, она наглашава да је највећи проблем што се у Србији углавном сервира месо и мало поврћа, а да треба обрнуто.
Храна директно утиче на неуротрансмитере који изазивају одређена здравствена стања или одређене реакције. Да ли се осећамо добро, да ли нам се лоше, да ли нам се спава. То све зависи од хране коју унесемо. Деца у развоју морају да једу месо у складу са својим годинама, старије особе мање, рекла је Мирковић.
Додала је да одрасла особа треба да једе два до три пута недељно црвено месо у мањој количини, као и бело месо или рибу.
Заиста се препоручује два пута недељно без меса, значи мењати биљним протеинима, рекла је.
Мирковић је навела да је неопходно да човек осети када је сит, да је за празнике у реду јести већу количину хране али да осталих дана треба водити рачуна.
Говорећи о куваним јајима у данима ускршњих празника, Мирковић је нагласила да здрава особа може да поједе три до четири јаја.
Старији би требало да се куцкају, али да се устежу. Деца воле да се куцкају на крају и не поједу та јаја, што је јако добро, али треба бити умерен, рекла је она.
Такође, Мирковић саверује да се кувана јаја за Ускрс држе у фрижидеру.
Та јаја треба да се држе у фрижидеру, да се не покваре. Декоративно може на столу, нешто мало, али остало у фрижидеру. Ипак треба да водимо рачуна о бактериолошкој исправности. То је нешто у чему треба да водимо рачуна, поготово ако је неко јаје пукло. Али, знате како, сад је већ, ако нисмо до сад појели или ставили у фрижидер, треба то сада да урадимо, рекла је Мирковић.