U Hitnoj povećan broj intervencija
OPREZNO S MASNOM HRANOM Nutricionista upozorava na OPASNE POSLEDICE PREJEDANJA: Neki ni ne znaju da imaju pesak ili kamen dok ne preteraju s hranom! I OVO može da bude JAKO NEZDRAVO
BEOGRAD: Nutricionista Branka Mirković izjavila je danas da nakon perioda posta, za vreme Uskršnjih praznika treba biti za početak umeren u količini masnoće, ističući da masna hrana može da izazove ozbiljne probleme.
Mirković je za Tanjug rekla da je veliki broj intervencija Hitne pomoći i Kliničkog centra za vreme praznika predstavlja posledicu prejedanja.
Pojedemo više masne hrane, pogotovo posle posta. Neke stvari se aktiviraju, a da nismo ni bili svesni, neko ne zna da ima pesak ili kamen ili nešto i onda se to aktivira i pokrene. E sad šta posla urade? Posle da bi svarili hranu piju dosta kisele vode koja može da podigne pritisak i onda napravimo ozbiljne probleme, napomenula je Mirković.
Ona savetuje da se salata jede i pre jela, naglašavajući da u njoj ima enzima koji aktiviraju varenje i koji uvek mogu da pomognu.
Imamo dosta povrća sada. Mladi luk pomaže, rotkvice pomažu, krastavac, zelena salata. To sve treba jesti u većim količinama, navela je.
Govoreći o tome koliko često treba da jedemo meso i koje porcije se preporučuju, ona naglašava da je najveći problem što se u Srbiji uglavnom servira meso i malo povrća, a da treba obrnuto.
Hrana direktno utiče na neurotransmitere koji izazivaju određena zdravstvena stanja ili određene reakcije. Da li se osećamo dobro, da li nam se loše, da li nam se spava. To sve zavisi od hrane koju unesemo. Deca u razvoju moraju da jedu meso u skladu sa svojim godinama, starije osobe manje, rekla je Mirković.
Dodala je da odrasla osoba treba da jede dva do tri puta nedeljno crveno meso u manjoj količini, kao i belo meso ili ribu.
Zaista se preporučuje dva puta nedeljno bez mesa, znači menjati biljnim proteinima, rekla je.
Mirković je navela da je neophodno da čovek oseti kada je sit, da je za praznike u redu jesti veću količinu hrane ali da ostalih dana treba voditi računa.
Govoreći o kuvanim jajima u danima uskršnjih praznika, Mirković je naglasila da zdrava osoba može da pojede tri do četiri jaja.
Stariji bi trebalo da se kuckaju, ali da se ustežu. Deca vole da se kuckaju na kraju i ne pojedu ta jaja, što je jako dobro, ali treba biti umeren, rekla je ona.
Takođe, Mirković saveruje da se kuvana jaja za Uskrs drže u frižideru.
Ta jaja treba da se drže u frižideru, da se ne pokvare. Dekorativno može na stolu, nešto malo, ali ostalo u frižideru. Ipak treba da vodimo računa o bakteriološkoj ispravnosti. To je nešto u čemu treba da vodimo računa, pogotovo ako je neko jaje puklo. Ali, znate kako, sad je već, ako nismo do sad pojeli ili stavili u frižider, treba to sada da uradimo, rekla je Mirković.