scattered clouds
9°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕВЕРИЦА: ОВАЈ УЏБЕНИК ЗА ОСМИ РАЗРЕД ЈЕ ШОКИРАО РОДИТЕЉЕ Слика Чарлија Чаплина из култног филма "Велики диктатор" уместо Хитлера

26.09.2024. 10:09 11:05
Пише:
1
Фото: pixabay/ilustracija

"Не може филмски лик или глумац да замени неку историјску личност. Истина је да су то осмаци, тинејџери, нису више мала деца, али видеће неко међу њима неки филм са Чаплином, па ће рећи: 'To је тај Хитлер!'"

 У уџбенику историје за осми разред, издавача "Бигз школство", уместо фотографије Адолфа Хитлера стављен је Чарли Чаплин из култног филма "Велики диктатор"! Родитељи су, у најмању руку, шокирани овим пропустом, а гаф се масовно шерује на друштвеним мрежама.

Одељак "Европа, свет и српски народ у југословенској држави у периоду између два светска рата" илустрован је уметничким приказом совјетског револуционара Владимира Лењина и фотографијом краља Александра И Карађорђевића, а уз њих и Чаплин са хитлерским брчићима.

"Нисам могао да верујем када то сам видео у уџбенику. Ово је брука! Лекција је о међуратном периоду, и нигде ниједним словом деци није објашњено ко је ко на тим сликама. Спомиње се стварање прве социјалистичке земље на свету и наравно да је ту место Лењину, баш као и нашем краљу пошто се говори стварању СХС, односно Југославије, и убиству у Марсеју. Нажалост, ниједна није потписана. Али за крвави напад Немачке априла 1941. користити лик из "Великог диктатора" уместо Хитлеровог, једног од највећих злочинаца, је озбиљан пропуст", огорчен је један од родитеља који каже да се на овај начин деца могу довести у заблуду.

Др Миле Бјелајац са Института за савремену историју каже за Курир да је овде у питању или несмотреност или чиста банализација историје.

"Не може филмски лик или глумац да замени неку историјску личност. Истина је да су то осмаци, тинејџери, нису више мала деца, али видеће неко међу њима неки филм са Чаплином, па ће рећи: 'To је тај Хитлер!'. То је исто као да у лекцији о Другом светском рату ставите слику Бате Живојиновића или Ричарда Бартона који је глумио Тита и не објасните да је у питању филм", упозорава Бјелајац који истиче да би фотографија требало да има легенду, потпис, да се објасни о чему се ради.

Аутори уџбеника су Урош Миливојевић, Зоран Павловић и Весна Лучић. У Министарство просвете су нас упутили на издавача и Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ). Татјана Мишовић, руководилац Центра за развој програма и уџбеника у ЗУОВ, тврди нема пропуста.

"У питању нису странице једне лекције, већ уводне странице у тему 'Европа, свет и српски народ у југословенској држави у периоду између два светска рата', у којој се налази десет функционалних целина (лекција). На уводним страницама, уз кратке текстове које ученике упознају с тим шта ће изучавати у оквиру наведене теме, дате су и илустрације на којима су Лењин и краљ Александар Карађорђевић, личности које су обележиле међуратни период у општој и националној историји, као и фотографија Чарлија Чаплина из филма 'Велики диктатор'. Знаменити уметник се овим својим остварењем супротстављао долазећем злу нацизма, па је сасвим примерено да се и та фотографија нађе на страницама које илуструју епоху", каже Мишовићева и додаје да се "поред функционалних целина у којима се изучава политичка историја овог периода, налази и лекција Наука, друштво и култура у међуратном периоду":

"У њој, на стр. 70, дата је иста фотографија великог уметника и, уз њу кратки антрфиле с његовом биографијом и подацима о значају филма "Велики диктатор". Што се тиче Адолфа Хитлера, његов лик је представљен на фотографијама на стр. 62, 77, 112, 113, 124, као и на карикатурама на стр. 79 и 116", рекла је она не објаснивши пак зашто и на спорним странама нису потписане фотографије.

Извор:
Дневник, Мондо
Аутор:
Пошаљите коментар
У НОВОМ  САДУ БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ Потписан уговор, Град шесту годину за редом издвојио новац

У НОВОМ  САДУ БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ Потписан уговор, Град шесту годину за редом издвојио новац

02.09.2024. 14:23 14:33
НОВА ПРАВИЛА ИНСТАГРАМА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ Родитељи имају ПУНУ КОНТРОЛУ

ЕВО ШТА СЕ МЕЊА

НОВА ПРАВИЛА ИНСТАГРАМА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ Родитељи имају ПУНУ КОНТРОЛУ

17.09.2024. 21:52 21:58
ВЕРОВАЛИ, ИЛИ НЕ Хитлер више неће бити почасни грађанин градића поред Бона
b

ВЕРОВАЛИ, ИЛИ НЕ Хитлер више неће бити почасни грађанин градића поред Бона

14.09.2024. 10:47 11:19
"ОД ДАНАС НЕМА НЕОПРАВДАНИХ. ТИ БЕЖИШ, А ЈА ТИ ПРАВДАМ" Овај тренд међу ђацима у Србији забрињава: Лажна оправдања за 500 динара, "поштеде од физичког" посебна прича
Учионица

"ОД ДАНАС НЕМА НЕОПРАВДАНИХ. ТИ БЕЖИШ, А ЈА ТИ ПРАВДАМ" Овај тренд међу ђацима у Србији забрињава: Лажна оправдања за 500 динара, "поштеде од физичког" посебна прича

На друштвеним мрежама се продају лажна оправдања за изостанке из школе.
25.09.2024. 09:34 10:34