overcast clouds
23°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0917
usd
104.5929
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ОД ДАНАС НЕМА НЕОПРАВДАНИХ. ТИ БЕЖИШ, А ЈА ТИ ПРАВДАМ" Овај тренд међу ђацима у Србији забрињава: Лажна оправдања за 500 динара, "поштеде од физичког" посебна прича

25.09.2024. 09:34 10:34
Пише:
Учионица
Извор: Дневник/С. Шушњевић/принтскрин тик ток

На друштвеним мрежама се продају лажна оправдања за изостанке из школе.

Није прошло ни месец дана од почетка школске године, а на друштвеним мрежама се увелико продају лажна оправдања за изостанке, и то за 500 динара по комаду.

Тикток и Инстаграм преплавили су профили и објаве о продаји лекарских оправдања за основце и средњошколце који беже из школе, али не желе да добију неоправдане. У објавама се наводи да је оправдање оверено печатом и уз то гарантују "пролазност 100 одсто". Сви профили имају сличне називе "оправдања Београд", "оправдања Србија", "опрадањааа", "оправдања Нови Пазар" и свима је заједничко то што нуде фалсификовани документ.

"Од данас нема неоправданих. Ти бежиш, а ја ти правдам", гласи једна објава у којој се у коментарима маса ђака распитује за цену.

Забрињавајуће је то што ове објаве имају до чак 270.000 прегледа, једна од њих броји чак 1.730 чувања и преко 13.000 лајкова.

"То није нови тренд, али треба му што пре стати на пут. Наставник на први поглед не може да препозна да ли је оправдање фалсификат или не. Раде их људи који се одлично разумеју у латинске називе за честе болести због којих деца не долазе у школу, знају како изгледају оправдања и шта све морају да имају. Родитељи такође учествују у тим махинацијама ученика, јер они у електронском дневнику имају увид у то кад је дете изостало са часова", каже Антић и додаје:

Извор: pixabay.com, ilustracija

"Надлежни морају да се укључе у ову проблематику јер прети да узме маха. Ако ђак једном, два или три пута донесе фалсификовано оправдање и то му прође у школи, прети да се навикне на то да изостаје са часова и да не добија никакве ригорозне последице за тај поступак. Како би разредне старешине могле да препознају оправдање, можда би школа у сваком дому здравља требало да има особу која издаје оправдања и онда не би било муљања. Такође, ђак би морао да добије и адекватну казну у школи."

Антић истиче и да би родитељи требало да буду кажњени.

"Њих је најбоље казнити новчано. Како би било да лажне дознаке донесу на посао?! Па добили би отказ! То је иста ситуација", сматра Антић и подсећа да ђаци за седам неоправадних добијају укор разредног старешине, четворку из владања, а са 25 искључење из школе.

Милан Крстић, директор београдске ОШ "Павле Савић", оцењује да ученици данас много више изостају са часова.

"У нашој школи када дете донесе оправдање, обавезно зовемо родитеља да потврди да је дете било болесно и да је ишло код лекара. Уколико је у питању изостајање са једног или два часа, такође зовемо родитеља и обавештавамо га. Друга ствар је уколико родитељ лаже у корист свог детета, али у том случају је најважнија комуникација између разредног старешине и родитеља. Некада родитељи имају планско изостајање, чак и добрих ученика, када не долазе у школу јер желе да се спреме за неки предмет, спортске активности или да продуже распуст и одмор. То се дешава обично у средњој школи. Уколико родитељ често дозвољава изостанке из разних разлога, то може да иде и на штету детета", казао је.

Поштеде и од физичког

Иако основци и средњошколци данас нису претерано физички активни и масовно избегавају часове фискултуре, на друштвеним мрежама се ипак нуде и "поштеде од физичког". На потврди се наводи разлог због којег ученик не ради физичко и ту поштеду предаје наставнику, објаснили су на једном од профила.

РТС преноси да су из Министарства здравља рекли да лекарска уверења издају здравствене установе и да Министарство просвете нема надлежност да утврђује њихову веродостојност, а да свако сазнање о злоупотребама треба пријавити здравственој инспекцији и полицији.

Dnevnik.rs/Mondo.rs

Извор:
Дневник/Мондо
Аутор:
Пошаљите коментар
ЛАЖНA ЛЕКАРСКA ОПРАВДАЊA ДЕЦА НАБАВЉАЈУ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА За само 200 динара поштеда од школе КАКО СТАТИ НА ПУТ ОВОМ ЛАЖИРАЊУ
др

ЛАЖНA ЛЕКАРСКA ОПРАВДАЊA ДЕЦА НАБАВЉАЈУ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА За само 200 динара поштеда од школе КАКО СТАТИ НА ПУТ ОВОМ ЛАЖИРАЊУ

23.09.2024. 20:43 20:55
ШЕСТОГОДИШЊАЦИ ЋЕ СЕДЕТИ У КЛУПАМА ОД 2028. У ШВЕДСКОЈ Фокус на ранијем учењу читања, писања и на математици

НОВА ЕРА У ШВЕДСКОМ ОБРАЗОВАЊУ

Шведска

ШЕСТОГОДИШЊАЦИ ЋЕ СЕДЕТИ У КЛУПАМА ОД 2028. У ШВЕДСКОЈ Фокус на ранијем учењу читања, писања и на математици

19.09.2024. 14:48 15:15
ДЕЦА СЕ ИГРАЛА Двојица тинејџера у Омску запалила војни хеликоптер МИ-8
Русија

ДЕЦА СЕ ИГРАЛА Двојица тинејџера у Омску запалила војни хеликоптер МИ-8

23.09.2024. 21:38 21:43
УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ево како да деца избегну ризике у свету ИНТЕРНЕТА
Безбедност деце на Интернету

УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ево како да деца избегну ризике у свету ИНТЕРНЕТА

Министарство унутрашњих послова Србије објавило је препоруке родитељима да прате активности своје деце на интернету.
17.09.2024. 09:54 11:24