few clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Свој рад је посветила заштити осетљивих група

Након краће и тешке болести ПРЕМИНУЛА НЕВЕНКА ЖЕГАРАЦ, редовна професорка београдског ФПН-а и ПИОНИРКА У РЕФОРМИ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

20.09.2024. 20:41 20:46
Пише:
prof
Извор: Printscreen/fpn.bg.ac.rs

Редовна професорка Факултета политичних наука у Београду, Невенка Жегарац, преминула је 19. септембра 2024. године у 56 години, након краће и тешке болести.

Испраћај за кремацију одржаће се у понедељак, 23. септембра 2024. године у 10.15 часова на Новом гробљу у Београду. Окупљање почиње у 9.30 часова, а опело у 9.45 часова, саопштио је ФПН.
 

Професорка др Невенка Жегарац рођена је 1968. године у Крушевцу. Вишу школу за социјалне раднике у Београду завршила је 1988. године. Дипломирала је на Смеру за социјални рад и социјалну политику на Факултету политичких наука Универзитета у Београду 1990. године. Магистарску тезу одбранила је 1996, а докторску тезу ,,Методе социјалног рада у заштити деце од злостављања и занемаривања” 2002. године на истом факултету.
 

На Факултету политичких наука Универзитета у Београду била је ангажована од 1992. године, најпре као сарадница-демонстраторка при Катедри за социјални рад и социјалну политику, потом као асистенткиња-приправница од 1994. године, да би две године касније постала асистенткиња. Године 2002. постаје доценткиња, а звање ванредне професорке Факултета политичких наука Универзитета у Београду добија 2007. године. За редовну професорку, др Невенка Жегарац, изабрана је 2012. године.
 

Од 2019. до 2023. године била је председница Савета Факултета политичких наука Универзитета у Београду.
 

Професорка др Невенка Жегарац радила је као социјална радница, активисткиња, предавачица, истраживачица и консултанткиња у области политике заштите деце, развоја социјалних служби, развоја и евалуације услуга за децу и породице.
 

Имала је изузетно богато искуство у развоју и организовању обука за професионалце и тренинг тренера, својим знањем и посвећеношћу обогативши многе. Радила је на бројним консултантским позицијама за владе земаља Југоисточне Европе и сарађивала са водећим међународним организацијама као што су УНИЦЕФ, УНДП, ИЛО, Save the Children, ИОМ, ДФИД и Terre de Homes. Била је пионирка у реформи система социјалне заштите и једна од оснивачица европске мреже за подршку породицама, као и активна чланица бројних стручних удружења.
 

Као активисткиња, посветила је свој рад заштити осетљивих група, посебно жена и деце, а њена дубока љубав према животињама и природи додатно је обликовала њену личност. Непрестано је ширила своју љубав и страст према социјалном раду, несебично преносећи своје знање и вредности на бројне генерације које су имале среће да уче од ње.
 

Основне области интересовања професорке Жегарац биле су у вези са облашћу права детета и заштите деце: вођење случаја, злостављање и занемаривање деце, деца на алтернативном старању, трговина децом, дечији рад, деца у миграцијама, партиципација деце, услуге за подршку породицама, стандарди социјалних услуга, процедуре служби за заштиту деце, те унапређење праксе социјалног рада у области заштите деце.
 

У својој богатој каријери, била је и председница Управног одбора Центра за заштиту жртава трговине људима у Београду, чланица управног одбора Центра за права детета у Београду, председница Стручног савета Коморе социјалне заштите у Србији, као и чланица Савета за права детета Републике Србије у више сазива.
 

Ауторка је преко 20 књига, као и бројних научних чланака. Била је руководитељка многих истраживачких пројеката и учесница великог броја научних скупова и развојних пројеката у земљи и иностранству. Иза професорке др Невенке Жегарац остао је богат научни опус.


 

Извор:
Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
ОДИГРАЛА ЈЕ ВЕЛИКЕ УЛОГЕ Преминула глумица Радмила Живковић
Радмила Живковић

ОДИГРАЛА ЈЕ ВЕЛИКЕ УЛОГЕ Преминула глумица Радмила Живковић

20.09.2024. 12:58 13:06