Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svoj rad je posvetila zaštiti osetljivih grupa

Nakon kraće i teške bolesti PREMINULA NEVENKA ŽEGARAC, redovna profesorka beogradskog FPN-a i PIONIRKA U REFORMI SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE

20.09.2024. 20:41 20:46
Piše:
prof
Izvor: Printscreen/fpn.bg.ac.rs

Redovna profesorka Fakulteta političnih nauka u Beogradu, Nevenka Žegarac, preminula je 19. septembra 2024. godine u 56 godini, nakon kraće i teške bolesti.

Ispraćaj za kremaciju održaće se u ponedeljak, 23. septembra 2024. godine u 10.15 časova na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje počinje u 9.30 časova, a opelo u 9.45 časova, saopštio je FPN.
 

Profesorka dr Nevenka Žegarac rođena je 1968. godine u Kruševcu. Višu školu za socijalne radnike u Beogradu završila je 1988. godine. Diplomirala je na Smeru za socijalni rad i socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 1990. godine. Magistarsku tezu odbranila je 1996, a doktorsku tezu ,,Metode socijalnog rada u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja” 2002. godine na istom fakultetu.
 

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu bila je angažovana od 1992. godine, najpre kao saradnica-demonstratorka pri Katedri za socijalni rad i socijalnu politiku, potom kao asistentkinja-pripravnica od 1994. godine, da bi dve godine kasnije postala asistentkinja. Godine 2002. postaje docentkinja, a zvanje vanredne profesorke Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dobija 2007. godine. Za redovnu profesorku, dr Nevenka Žegarac, izabrana je 2012. godine.
 

Od 2019. do 2023. godine bila je predsednica Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
 

Profesorka dr Nevenka Žegarac radila je kao socijalna radnica, aktivistkinja, predavačica, istraživačica i konsultantkinja u oblasti politike zaštite dece, razvoja socijalnih službi, razvoja i evaluacije usluga za decu i porodice.
 

Imala je izuzetno bogato iskustvo u razvoju i organizovanju obuka za profesionalce i trening trenera, svojim znanjem i posvećenošću obogativši mnoge. Radila je na brojnim konsultantskim pozicijama za vlade zemalja Jugoistočne Evrope i sarađivala sa vodećim međunarodnim organizacijama kao što su UNICEF, UNDP, ILO, Save the Children, IOM, DFID i Terre de Homes. Bila je pionirka u reformi sistema socijalne zaštite i jedna od osnivačica evropske mreže za podršku porodicama, kao i aktivna članica brojnih stručnih udruženja.
 

Kao aktivistkinja, posvetila je svoj rad zaštiti osetljivih grupa, posebno žena i dece, a njena duboka ljubav prema životinjama i prirodi dodatno je oblikovala njenu ličnost. Neprestano je širila svoju ljubav i strast prema socijalnom radu, nesebično prenoseći svoje znanje i vrednosti na brojne generacije koje su imale sreće da uče od nje.
 

Osnovne oblasti interesovanja profesorke Žegarac bile su u vezi sa oblašću prava deteta i zaštite dece: vođenje slučaja, zlostavljanje i zanemarivanje dece, deca na alternativnom staranju, trgovina decom, dečiji rad, deca u migracijama, participacija dece, usluge za podršku porodicama, standardi socijalnih usluga, procedure službi za zaštitu dece, te unapređenje prakse socijalnog rada u oblasti zaštite dece.
 

U svojoj bogatoj karijeri, bila je i predsednica Upravnog odbora Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Beogradu, članica upravnog odbora Centra za prava deteta u Beogradu, predsednica Stručnog saveta Komore socijalne zaštite u Srbiji, kao i članica Saveta za prava deteta Republike Srbije u više saziva.
 

Autorka je preko 20 knjiga, kao i brojnih naučnih članaka. Bila je rukovoditeljka mnogih istraživačkih projekata i učesnica velikog broja naučnih skupova i razvojnih projekata u zemlji i inostranstvu. Iza profesorke dr Nevenke Žegarac ostao je bogat naučni opus.


 

Izvor:
Telegraf
Autor:
Pošaljite komentar
ODIGRALA JE VELIKE ULOGE Preminula glumica Radmila Živković
Радмила Живковић

ODIGRALA JE VELIKE ULOGE Preminula glumica Radmila Živković

20.09.2024. 12:58 13:06