light rain
15°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОРОНАВИРУС ХАРА СРБИЈОМ Ево која је подваријанта у питању И КАКО ДА СЕ НАЈБОЉЕ ЗАШТИТИМО

17.09.2024. 10:16 11:35
Пише:
корона
Извор: Pixabay

Научници су упозорили да се Европом све брже шири заразнија подваријанта коронавируса, коју су назвали XEC, као и да би ускоро могла постати доминантан сој.

“У овом тренутку се чини да је XEC варијанта највероватније следећа”, написао је Ерик Топол у недељу у објави на мрежи X, који је иначе директор Scripps Research Translational Institutа, преноси Хина, позивајући се на Индепендент.

Истраживачи су у августу предвидели да би овој варијанти могло бити потребно неколико седмица до неколико месеци да почне брже да се шири.

Чији си ти, мали?

Др Топол каже да ће одсад дефинитивно доминирати XEC подваријанта соја омикрона.

корона
Извор: Pixabay

Први је пут пријављена у Берлину у јуну и сада се “прилично брзо” шири Европом, Северном Америком и Азијом, казао је аналитичар за податке о ковиду, Мајк Хани.

Словенија је у августу имала високу стопу заразе управо овом варијантом, јер је више од 10 посто узорака ковида из те земље садржало XEC. У Србији се још увек не зна да ли људи оболевају од овог соја, али је легитимно претпоставити да је баш он у питању. Треба рећи и да се коронавирус поприлично раширио међу становништвом, нарочито после повратка с летовања по иностранству. Свему потпомаже опуштеност, где се коронавирус подводи под кијавицу и прехладу, па заражени људи са благим симптомима опуштено иду у гужве, ширећи неконтролисано вирус.

Како је истакнуто, реч је о хибриду претходно откривених подваријанти омикрона – КС.1.1 и КП.3.3 – новог коронавируса који узрокује ковид. КС.1.1 је познат и као FLiRT варијанта.

Досад је више од 500 узорака из 27 земаља, укључујући Пољску, Норвешку, Луксембург, Украјину, Португал и Кину, садржало XEC. Аналитичари указују на нагли раст варијанте у Данској, Немачкој, Великој Британији и Холандији.

Симптоми језиво познати

У односу на раније познате подваријанте сада ће доминирати XEC, рекли су стручњаци.

Његови су симптоми слични онима претходних варијанти ковида. То су температура, бол у грлу, презнојавање, кашаљ, губитак чула мириса, губитак апетита и болови у телу. Траје отприлике као грип, око недељу дана, а потребно је придржавати се савета лекара: лежање, аналгетици и обавезан аспирин, јер спречава појаву микротромбова, које изазива свака досадашња варијанта короне.

С обзиром на то да је још увек реч о “члану исте фамилије омикрона” стручњаци кажу да би адаптација вакцина и ревакцинација требало да пружи довољну заштиту од развоја тешке болести и хоспитализације. А под тешким болестима сматра се упала плућа, тромбови, проблеми са шећером, притиском, развој неуролошких обољења.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести и даље свима саветује да наставе с одржавањем личне хигијене и да што више бораве на свежем ваздуху. У затвореном, ако је могуће, носите маску.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
КОРОНА ЋЕ ДА ЕКСПЛОДИРА НА ЈЕСЕН! Директорка "Ватреног ока": Број ЗАРАЖЕНИХ расте због ЛЕТОВАЊА Ево које СИМПТОМЕ имају

КОРОНА ЋЕ ДА ЕКСПЛОДИРА НА ЈЕСЕН! Директорка "Ватреног ока": Број ЗАРАЖЕНИХ расте због ЛЕТОВАЊА Ево које СИМПТОМЕ имају

22.08.2024. 21:38 21:45
ДЕЦА ПРВА „НА УДАРУ“ У Србији поново ХАРА корона, оболелих је све више

Малаксалост, цурење носа, температура...

ДЕЦА ПРВА „НА УДАРУ“ У Србији поново ХАРА корона, оболелих је све више

09.09.2024. 17:00 17:03
КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА, СТИЖЕ С ЛЕТОВАЊА Ево шта кажу лекари ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ТЕСТИРАМО ПОСЛЕ ОВИХ СИМПТОМА

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА, СТИЖЕ С ЛЕТОВАЊА Ево шта кажу лекари ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ТЕСТИРАМО ПОСЛЕ ОВИХ СИМПТОМА

01.08.2024. 08:10 08:48
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ПТТ САОБРАЋАЈА НОВИ САД Корона их зауставила, али НАМЕРАВАЈУ ДА НАДОКНАДЕ ПРОПУШТЕНО
Пензионери

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ПТТ САОБРАЋАЈА НОВИ САД Корона их зауставила, али НАМЕРАВАЈУ ДА НАДОКНАДЕ ПРОПУШТЕНО

Удружење пензионера ПТТ саобраћаја у Новом Саду постоји дуги низ година и окупља више од 300 чланова, а у скорије време најављују више активности и нова окупљања.
17.09.2024. 10:00 10:22