few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДНО ОД КЉУЧНИХ ПИТАЊА ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ ОСОБА С ИНВАЛИДИТЕТОМ- АДЕКВАТАН ПАРКИНГ У Врднику одржана конференција „Паркон 2024“

18.10.2024. 16:24 16:28
Пише:
паркинг
Фото: Ilustracija/Printscreen/minrzs.gov.rs

Приступачност и мобилност представљају основ за равноправно учешће свих грађана у друштвеном животу, поручила јепомоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић отварајући конференцију „Паркон 2024“ у Врднику, у Хотелу "Фрушке терме".

Паркон конференција ове године окупила је представнике Владе Србије, институција, пословне заједнице, локалне самоуправе, стручњаке и експерте у области паркинг делатности, а заједничка порука свих учесника јесте да ће будуће заједничке активности бити усмерене на подршку особама са инвалидитетом и решавања изазова са којим се суочавају приликом паркирања.

Барошевић је истакла да је питање адекватног паркирања једно од кључних за квалитетнији живот особа са инвалидитетом, јер приступачност и мобилност представљају основ за равноправно учешће свих грађана у друштвеном животу.

Ово питање је свакако и одраз друштвене одговорности и залагања за равноправност свих грађана. Поред доношења прописа који ће осигурати адекватна решења, важно је укључивање локалних самоуправа како би се ситуација на улицама побољшала, навела је Барошевић.

Она је додала да је пожељно да се у решавање овог проблема укључе и остали фактори у друштву, од самих грађана, медија, невладиних организација.

Према њеним речима, Министарство и Сектор поздрављају сваку активност на овом пољу, као што је била акција новосадског удружења "За друштво равноправних", које спроводи кампању "Ни минут на жуто", са циљем подизања свести о ексклузивном праву возача са инвалидитетом да се паркирају на жуто обележена паркинг места.  
Ово удружење дуги низ година ради на побољшању услова за паркирање за особе са инвалидитетом, уз подршку Министарства, а Звонко Николић из овог удружења, возач са инвалидитетом и промотер кампање, говорио је о искуствима особа са инвалидитетом када је у питању паркирање.

Барошевић је, такође, изразила подршку будућим активностима Удружења паркиралишта Србије, који је покретач бројних иницијатива у области јачања безбедности саобраћаја, екологије и подршке категоријама осетљивих група.
 

Само заједничким напорима можемо створити окружење у којем ће сви грађани имати једнаке шансе, у коме ће сви грађани имати иста права, у коме ће бити равноправни. Управо је то главни циљ Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, нагласила је Барошевић, која је учесницима конференције захвалила на спремности да се заједно ради на стварању праведније и доступније Србије.

У оквиру овог престижног регионалног скупа, које је организовало Удружење паркиралишта Србије, представљена су најновија технолошка достигнућа у области дигитализације паркинг простора и нове могућности у стратешком управљању паркирањем и саобраћајем.

Потреба да се окупимо, разменимо искуства и унапредимо сарадњу је све израженија, јер смо сведоци експанзивног развоја паркингиндустрије, нарочито у области софтверске и информационе технологије, истакао је председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић.

Паркирање је, према његовим речима, суштински део сваке урбане целине, саставни део нашег свакодневног живота и захваљујући томе у прилици смо да кроз ефикасно управљање паркирањем унапредимо социјалне аспекте урбаног живота кроз систем одрживог урбаногразвоја и иновативних паркинг решења.

Програм овогодишњег Паркона нам нуди прилику да покренемо важна социјална питања и у оквиру панел дискусије разговарамо о проблемима паркирања особа са инвалидитетом, али и да се упознамо са најновијим технолошким достигнућима из области саобраћаја и паркирања, новим софтверским решењима и практичним примерима стратешког управљања паркинг простором и саобраћајем, рекао је Вуковић.
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СКОРО ДВА МИЛИОНА СРБА ИМА ОВУ ХРОНИЧНУ БОЛЕСТ Др Лапчевић открила три главна симптома, чије игнорисање ДОВОДИ ДО ИНВАЛИДНОСТИ
реуматске болести

СКОРО ДВА МИЛИОНА СРБА ИМА ОВУ ХРОНИЧНУ БОЛЕСТ Др Лапчевић открила три главна симптома, чије игнорисање ДОВОДИ ДО ИНВАЛИДНОСТИ

11.10.2024. 17:24 17:36