Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDNO OD KLJUČNIH PITANJA ZA KVALITETNIJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM- ADEKVATAN PARKING U Vrdniku održana konferencija „Parkon 2024“

18.10.2024. 16:24 16:28
Piše:
паркинг
Foto: Ilustracija/Printscreen/minrzs.gov.rs

Pristupačnost i mobilnost predstavljaju osnov za ravnopravno učešće svih građana u društvenom životu, poručila jepomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević otvarajući konferenciju „Parkon 2024“ u Vrdniku, u Hotelu "Fruške terme".

Parkon konferencija ove godine okupila je predstavnike Vlade Srbije, institucija, poslovne zajednice, lokalne samouprave, stručnjake i eksperte u oblasti parking delatnosti, a zajednička poruka svih učesnika jeste da će buduće zajedničke aktivnosti biti usmerene na podršku osobama sa invaliditetom i rešavanja izazova sa kojim se suočavaju prilikom parkiranja.

Barošević je istakla da je pitanje adekvatnog parkiranja jedno od ključnih za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, jer pristupačnost i mobilnost predstavljaju osnov za ravnopravno učešće svih građana u društvenom životu.

Ovo pitanje je svakako i odraz društvene odgovornosti i zalaganja za ravnopravnost svih građana. Pored donošenja propisa koji će osigurati adekvatna rešenja, važno je uključivanje lokalnih samouprava kako bi se situacija na ulicama poboljšala, navela je Barošević.

Ona je dodala da je poželjno da se u rešavanje ovog problema uključe i ostali faktori u društvu, od samih građana, medija, nevladinih organizacija.

Prema njenim rečima, Ministarstvo i Sektor pozdravljaju svaku aktivnost na ovom polju, kao što je bila akcija novosadskog udruženja "Za društvo ravnopravnih", koje sprovodi kampanju "Ni minut na žuto", sa ciljem podizanja svesti o ekskluzivnom pravu vozača sa invaliditetom da se parkiraju na žuto obeležena parking mesta.  
Ovo udruženje dugi niz godina radi na poboljšanju uslova za parkiranje za osobe sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva, a Zvonko Nikolić iz ovog udruženja, vozač sa invaliditetom i promoter kampanje, govorio je o iskustvima osoba sa invaliditetom kada je u pitanju parkiranje.

Barošević je, takođe, izrazila podršku budućim aktivnostima Udruženja parkirališta Srbije, koji je pokretač brojnih inicijativa u oblasti jačanja bezbednosti saobraćaja, ekologije i podrške kategorijama osetljivih grupa.
 

Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti okruženje u kojem će svi građani imati jednake šanse, u kome će svi građani imati ista prava, u kome će biti ravnopravni. Upravo je to glavni cilj Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasila je Barošević, koja je učesnicima konferencije zahvalila na spremnosti da se zajedno radi na stvaranju pravednije i dostupnije Srbije.

U okviru ovog prestižnog regionalnog skupa, koje je organizovalo Udruženje parkirališta Srbije, predstavljena su najnovija tehnološka dostignuća u oblasti digitalizacije parking prostora i nove mogućnosti u strateškom upravljanju parkiranjem i saobraćajem.

Potreba da se okupimo, razmenimo iskustva i unapredimo saradnju je sve izraženija, jer smo svedoci ekspanzivnog razvoja parkingindustrije, naročito u oblasti softverske i informacione tehnologije, istakao je predsednik Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković.

Parkiranje je, prema njegovim rečima, suštinski deo svake urbane celine, sastavni deo našeg svakodnevnog života i zahvaljujući tome u prilici smo da kroz efikasno upravljanje parkiranjem unapredimo socijalne aspekte urbanog života kroz sistem održivog urbanograzvoja i inovativnih parking rešenja.

Program ovogodišnjeg Parkona nam nudi priliku da pokrenemo važna socijalna pitanja i u okviru panel diskusije razgovaramo o problemima parkiranja osoba sa invaliditetom, ali i da se upoznamo sa najnovijim tehnološkim dostignućima iz oblasti saobraćaja i parkiranja, novim softverskim rešenjima i praktičnim primerima strateškog upravljanja parking prostorom i saobraćajem, rekao je Vuković.
 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
SKORO DVA MILIONA SRBA IMA OVU HRONIČNU BOLEST Dr Lapčević otkrila tri glavna simptoma, čije ignorisanje DOVODI DO INVALIDNOSTI
реуматске болести

SKORO DVA MILIONA SRBA IMA OVU HRONIČNU BOLEST Dr Lapčević otkrila tri glavna simptoma, čije ignorisanje DOVODI DO INVALIDNOSTI

11.10.2024. 17:24 17:36