few clouds
14°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почело пријављивање за полагање пријемних испита у школама за таленте

12.05.2017. 13:27 13:35
Пише:
Извор: Дневник (Слободан Шушњевић)

У балетским музичким и дизајнерским школама и у гимназијама за ученике талентоване за математику, физику и рачунарство и информатику, као и у филолошким гимназијама и средњим школама у којима се организује билингвална настава, од јуче до понедељка примају се пријаве за полагање пријемних испита.

Анђела Ђокић, мала матуранткиња Основне школе „Браћа Груловић“ у Бешки, јуче је у новосадску Школу за дизајн „Богдан Шупут“ дошла с мамом.

"Врло добар сам ђак и за завршни испит припремам се сама код куће, а за пријемни већ долазим у ову школу на припреме и јако ми се свиђају", каже Анђела. Она додаје да жели да се упише на смер дизајна текстила или графичког дизајна и нада се да ћу бити примљена, јер жели да постанем модна креаторка и ништа нема у резерви.

У пратњи Милана Дураковића, такође врлодобраша, али у новосадској Основној школи „Светозар Марковић Тоза“, јуче је на пријављивању био тата, који му је помагао и да попуни пријаву.

"Сви ме хвале да добро цртам, па ми је наставница предложила да размислим о упису у ову школу и тако сам одлучио да конкуришем", каже Милан. -За пријемни се припремао у основној школи с наставницом ликовног, а за завршни код куће и нада се да ће оба добро урадити и бити примљен на смер графичког дизајна.

Из Инђије, у којој завршава основну школу „Душан Јерковић“, да се пријави за полагање пријемног, јуче је с мамом стигао Стефан Макивић. Каже, јако воли да црта и моделује, а многи сматрају и да то добро ради, па ће покушати да се упише на смер дизајна ентеријера или индустријског дизајна.

"Средином ове школске године одлучио сам да конкуришем у ову шиколу, али да сада се нисам нешто нарочито припремао за пријемни", каже Стефан. Он каже да је тек последњих пар дана нешто цртао, али до пријемног још има времена.

Пријављивање кандидата и подношење потврда о оствареним спортским резултатима за упис у спортска гимназијска одељења заказано је за 3. и 4. јуни.

Пријемни испит први ће, већ 27. маја, полагати осмаци који се пријаве за билингвална одељења с делом наставе на француском, италијанском, руском, немачком и енглеском језику. После тога, 1., 2. и 3. јуна следи пријемни у музичким школама, у дизајнерским школама пријемни је заказан за 2, 3. и 4. јун, а у балетским за 4, 5. и 6. јун.

Ученици пријављени за специјална математичка одељења гимназија пријемни ће полагати 3. јуна, а они који желе у одељења за таленте за физику, информатику и рачунарство пријемни ће полагати сутрадан, 4.јуна.

У филолошким гимназијама пријемни испит ове године одржаће се 3. и 4. јуна.

Прелиминарни резултати пријемних испита за филолошку гимназију и филолошка одељења, односно за математичку гимназију и математичка одељења и за одељење за ученике с посебним способностима за физику и одељење гимназије за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику, биће истакнути на огласним таблама ових школа 7. јуна до 8 сати, а у балетским, музичким и дизајнерским школама сутрадан, 8. јуна, у исто време.

Ученици се на ове резултате могу жалити 8. јуна до 16 сати, а коначни резултати пријемних испита биће објављени 9. јуна до 12 сати.

Бодовима освојени на пријемним испитима за гимназијска одељења за таленте додаће се и бодови освојени на републичким такмичењима у осмом разреду из предмета важних за смер за који је кандидат полагао пријемни (српски, односно матерњи или страни језик, те математика, физика и информатика) и то 120 бодова за прво, 100 за друго и 80 за треће место. Затим ће сви ови бодови чекати полагање завршног испита, те се придодати оним из основне школе и са тог испита.

Д. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар