Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počelo prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita u školama za talente

12.05.2017. 13:27 13:35
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

U baletskim muzičkim i dizajnerskim školama i u gimnazijama za učenike talentovane za matematiku, fiziku i računarstvo i informatiku, kao i u filološkim gimnazijama i srednjim školama u kojima se organizuje bilingvalna nastava, od juče do ponedeljka primaju se prijave za polaganje prijemnih ispita.

Anđela Đokić, mala maturantkinja Osnovne škole „Braća Grulović“ u Beški, juče je u novosadsku Školu za dizajn „Bogdan Šuput“ došla s mamom.

"Vrlo dobar sam đak i za završni ispit pripremam se sama kod kuće, a za prijemni već dolazim u ovu školu na pripreme i jako mi se sviđaju", kaže Anđela. Ona dodaje da želi da se upiše na smer dizajna tekstila ili grafičkog dizajna i nada se da ću biti primljena, jer želi da postanem modna kreatorka i ništa nema u rezervi.

U pratnji Milana Durakovića, takođe vrlodobraša, ali u novosadskoj Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“, juče je na prijavljivanju bio tata, koji mu je pomagao i da popuni prijavu.

"Svi me hvale da dobro crtam, pa mi je nastavnica predložila da razmislim o upisu u ovu školu i tako sam odlučio da konkurišem", kaže Milan. -Za prijemni se pripremao u osnovnoj školi s nastavnicom likovnog, a za završni kod kuće i nada se da će oba dobro uraditi i biti primljen na smer grafičkog dizajna.

Iz Inđije, u kojoj završava osnovnu školu „Dušan Jerković“, da se prijavi za polaganje prijemnog, juče je s mamom stigao Stefan Makivić. Kaže, jako voli da crta i modeluje, a mnogi smatraju i da to dobro radi, pa će pokušati da se upiše na smer dizajna enterijera ili industrijskog dizajna.

"Sredinom ove školske godine odlučio sam da konkurišem u ovu šikolu, ali da sada se nisam nešto naročito pripremao za prijemni", kaže Stefan. On kaže da je tek poslednjih par dana nešto crtao, ali do prijemnog još ima vremena.

Prijavljivanje kandidata i podnošenje potvrda o ostvarenim sportskim rezultatima za upis u sportska gimnazijska odeljenja zakazano je za 3. i 4. juni.

Prijemni ispit prvi će, već 27. maja, polagati osmaci koji se prijave za bilingvalna odeljenja s delom nastave na francuskom, italijanskom, ruskom, nemačkom i engleskom jeziku. Posle toga, 1., 2. i 3. juna sledi prijemni u muzičkim školama, u dizajnerskim školama prijemni je zakazan za 2, 3. i 4. jun, a u baletskim za 4, 5. i 6. jun.

Učenici prijavljeni za specijalna matematička odeljenja gimnazija prijemni će polagati 3. juna, a oni koji žele u odeljenja za talente za fiziku, informatiku i računarstvo prijemni će polagati sutradan, 4.juna.

U filološkim gimnazijama prijemni ispit ove godine održaće se 3. i 4. juna.

Preliminarni rezultati prijemnih ispita za filološku gimnaziju i filološka odeljenja, odnosno za matematičku gimnaziju i matematička odeljenja i za odeljenje za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku i odeljenje gimnazije za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, biće istaknuti na oglasnim tablama ovih škola 7. juna do 8 sati, a u baletskim, muzičkim i dizajnerskim školama sutradan, 8. juna, u isto vreme.

Učenici se na ove rezultate mogu žaliti 8. juna do 16 sati, a konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 9. juna do 12 sati.

Bodovima osvojeni na prijemnim ispitima za gimnazijska odeljenja za talente dodaće se i bodovi osvojeni na republičkim takmičenjima u osmom razredu iz predmeta važnih za smer za koji je kandidat polagao prijemni (srpski, odnosno maternji ili strani jezik, te matematika, fizika i informatika) i to 120 bodova za prvo, 100 za drugo i 80 za treće mesto. Zatim će svi ovi bodovi čekati polaganje završnog ispita, te se pridodati onim iz osnovne škole i sa tog ispita.

D. D.

Autor:
Pošaljite komentar