overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАВРШЕНА ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА: Више од 6.000 ђака у 14 спортова оплеменили традицију

30.05.2024. 15:36 16:23
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

После седмодневног такмичења на теренима, у спортским халама и школама у Новом Саду иоколним местима, завршена је 12. спортска олимпијада ученика основних и средњих школа Србије.

Више од 6.000 учесника и 500 педагога физичког васпитања, сврстаних у 550 екипа из 27 региона наше земље, послали су слику заједништва и јединствене жеље да дванаестом кариком у непрекинутом ланцу традиције школског спортског организовања колико је физичко вежбање важно у одрастању сваког детета.

-Најважније је да на лицима деце уочимо осмех, праћен осећањем среће и задовољства – рекао је, приликом свечаног затварања Олимпијаде, председник Савеза за школски спорт Србије,прослављени одбојкаш Жељко Танасковић. – Када утиске саберемо и линију подвучемо, мислим да бисмо сви морали да будемо задовољни. Нови Сад и Новосађани су се представили као одлични домаћини и организатори овако сложеног спортског догађаја. Хвала Александри (Марјанац, генералном секретару градског Савеза) и њеном тиму, хвала координаторима и наставницима физичког васпитања, хвала свима који су на било који начин учествовали у реализацији Олимпијаде. Сјајну смо слику у свет слали минулих дана из Новог Сада.

Око 1.700 учесника Игара награђени су медаљама на победничким постољима за спортска достигнућа у различитим спортовима, у конкуренцији са врђњацима основних и средњих школа. Сви остали, који су се руководили олимпијским начелом „важно је учествовати“ добили су мотив више да раде још боље и квалитетније, како би се већ на следећем такмичењу приближили постољу на коме се одличја деле.

Одржавање Олимпијаде финансијски су подржали Министарство спорта и Министарство просвете Владе Републике Србије, Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт Града Новог Сада.

Л. Бакмаз


Шапчанке и Пироћанци најбољи

Последњег дана манифестације одржане су такозване Мале Олимпијске игре. Деца нижих разреда уживала су у прелажењу препрека и игрању.

У полигону свестраности за дечаке трећих разреда најбоље су се показали ученици ОШ „Душан Радовић” из Пирота са временом 4:00,21 минута, прате их ђаци ОШ „Момчило Поповић Озрен” из Параћина са 4:04,31, а треће место припало је основцима из школе „Лазар Саватић” из Земуна. Код девојчица такође одлични резултати. Најуспешнија била је ОШ „Владика Николај” из Шапца са временом 4:00,03, друге су биле ученице из Параћина 4:04,93 а бронзани су ученици ОШ „Јован Јовановић Змај” из Кањиже. На полигону спретности завидно спортско умеће показали су ученици из Параћина, са временом 3:19,18, прате их ученици ОШ „Сестре Илић” из Ваљева са 3:34,86, док је треће место припало Зрењанинцима из ОШ „Петар Петровић Његош” са временом 3:43,44.

И некадашња учесница Сурвајвера Маша Купрешанин испратила је целокупни догађај мале олимпијаде, током које су се основци такмичили на импровизованим полигонима.

– Бавим се спортом, али сам однедавно почела да се бавим организацијом дечјих такмичења, базираним управо на полигонима. Ако неко мисли да је то важно за овај узраст, то сам онда ја. За децу је веома битно да се опробају у овако нечему, јер могу да покажу све моторичке сособности, тако да сам увек за то да подржим овакве манифестације и веома ми је драго што се одржавају – истакла је Маша.

Учитељица у Основној школи „Кокаи Имре“ из Темерина, Моника Коханец, била је задовољна амбијентом.

– Све је било одлично организовано. Задовољна сам како су се наши ђаци показали, нисмо се посебно припремали, сем оног стандардног, на часовима физичког – рекла је Моника.

В. М. П.



Ритмичка гимнастика: Од показног спорта до пуноправног чланства

Ритмичка гимнастика није у програму Олимпијаде. Елементи ритмике, међутим, налазе се у програмима наставе за физичко и здравствено васпитање. То је дало за право организаторима да ритмику као показни спорт уврсте у програм такмичења. Тај спорт првенственмо је усмерен ка школском узрасту девојчица, што се уклапа у апел друштва за додатно мотивисање  девојчица да се више баве спортом. Учеснице такмичења у малој Спенсовој дворани на моћан и убедљив начин оправдале су покушај педагога физичке културе да ритмику наметну будућим организаторима као пуноправни спорт у олимпијској конкуренцији.

-Убеђена сам да делимо оцену да смо масимално убедљиво промовисали вредности ритмичке гимнастике – цени Сенћенка Анико Жирош Јанкелић, координаторка за ритмику у Гимнастичком савезу Војводине. – Искрено се надам да ће доносиоци одлука коначно да одлуче у нашу корист и да нас уврсте у званичан олимпијски програм. Ми смо то у Војводини имали, у СОШОВ-у је редовно била ритмичка гимнастика. Уследио је кратак прекид, али смо се 2016. године вратили у олимпијску породицу. Овај данашњи корак, који долази после низа пројеката у циљу промоције ритмике, врло је важан у настојању да за четири године будемо у редовном олимпијском програму.

Нема сумње да су ритмичарке на добром путу да до циља стигну, зауваљујући најпре великом интересовању девојчица школског узраста, у Војводини нарочито, али и спремности наставница физичког васпитања да их у тајне овог лепог и атрактивног спорта упуте.

Л. Б-з 


 

Аутор:
Пошаљите коментар
ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Деца показала умеће у пливању, атлетици, баскету и џудоу

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Деца показала умеће у пливању, атлетици, баскету и џудоу

29.05.2024. 17:10 17:24
ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Краљица спортова оправдала епитет базичног спорта

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Краљица спортова оправдала епитет базичног спорта

28.05.2024. 15:34 16:54