Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAVRŠENA ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA: Više od 6.000 đaka u 14 sportova oplemenili tradiciju

30.05.2024. 15:36 16:23
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Posle sedmodnevnog takmičenja na terenima, u sportskim halama i školama u Novom Sadu iokolnim mestima, završena je 12. sportska olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola Srbije.

Više od 6.000 učesnika i 500 pedagoga fizičkog vaspitanja, svrstanih u 550 ekipa iz 27 regiona naše zemlje, poslali su sliku zajedništva i jedinstvene želje da dvanaestom karikom u neprekinutom lancu tradicije školskog sportskog organizovanja koliko je fizičko vežbanje važno u odrastanju svakog deteta.

-Najvažnije je da na licima dece uočimo osmeh, praćen osećanjem sreće i zadovoljstva – rekao je, prilikom svečanog zatvaranja Olimpijade, predsednik Saveza za školski sport Srbije,proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković. – Kada utiske saberemo i liniju podvučemo, mislim da bismo svi morali da budemo zadovoljni. Novi Sad i Novosađani su se predstavili kao odlični domaćini i organizatori ovako složenog sportskog događaja. Hvala Aleksandri (Marjanac, generalnom sekretaru gradskog Saveza) i njenom timu, hvala koordinatorima i nastavnicima fizičkog vaspitanja, hvala svima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji Olimpijade. Sjajnu smo sliku u svet slali minulih dana iz Novog Sada.

Oko 1.700 učesnika Igara nagrađeni su medaljama na pobedničkim postoljima za sportska dostignuća u različitim sportovima, u konkurenciji sa vrđnjacima osnovnih i srednjih škola. Svi ostali, koji su se rukovodili olimpijskim načelom „važno je učestvovati“ dobili su motiv više da rade još bolje i kvalitetnije, kako bi se već na sledećem takmičenju približili postolju na kome se odličja dele.

Održavanje Olimpijade finansijski su podržali Ministarstvo sporta i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport Grada Novog Sada.

L. Bakmaz


Šapčanke i Piroćanci najbolji

Poslednjeg dana manifestacije održane su takozvane Male Olimpijske igre. Deca nižih razreda uživala su u prelaženju prepreka i igranju.

U poligonu svestranosti za dečake trećih razreda najbolje su se pokazali učenici OŠ „Dušan Radović” iz Pirota sa vremenom 4:00,21 minuta, prate ih đaci OŠ „Momčilo Popović Ozren” iz Paraćina sa 4:04,31, a treće mesto pripalo je osnovcima iz škole „Lazar Savatić” iz Zemuna. Kod devojčica takođe odlični rezultati. Najuspešnija bila je OŠ „Vladika Nikolaj” iz Šapca sa vremenom 4:00,03, druge su bile učenice iz Paraćina 4:04,93 a bronzani su učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Kanjiže. Na poligonu spretnosti zavidno sportsko umeće pokazali su učenici iz Paraćina, sa vremenom 3:19,18, prate ih učenici OŠ „Sestre Ilić” iz Valjeva sa 3:34,86, dok je treće mesto pripalo Zrenjanincima iz OŠ „Petar Petrović Njegoš” sa vremenom 3:43,44.

I nekadašnja učesnica Survajvera Maša Kuprešanin ispratila je celokupni događaj male olimpijade, tokom koje su se osnovci takmičili na improvizovanim poligonima.

– Bavim se sportom, ali sam odnedavno počela da se bavim organizacijom dečjih takmičenja, baziranim upravo na poligonima. Ako neko misli da je to važno za ovaj uzrast, to sam onda ja. Za decu je veoma bitno da se oprobaju u ovako nečemu, jer mogu da pokažu sve motoričke sosobnosti, tako da sam uvek za to da podržim ovakve manifestacije i veoma mi je drago što se održavaju – istakla je Maša.

Učiteljica u Osnovnoj školi „Kokai Imre“ iz Temerina, Monika Kohanec, bila je zadovoljna ambijentom.

– Sve je bilo odlično organizovano. Zadovoljna sam kako su se naši đaci pokazali, nismo se posebno pripremali, sem onog standardnog, na časovima fizičkog – rekla je Monika.

V. M. P.



Ritmička gimnastika: Od pokaznog sporta do punopravnog članstva

Ritmička gimnastika nije u programu Olimpijade. Elementi ritmike, međutim, nalaze se u programima nastave za fizičko i zdravstveno vaspitanje. To je dalo za pravo organizatorima da ritmiku kao pokazni sport uvrste u program takmičenja. Taj sport prvenstvenmo je usmeren ka školskom uzrastu devojčica, što se uklapa u apel društva za dodatno motivisanje  devojčica da se više bave sportom. Učesnice takmičenja u maloj Spensovoj dvorani na moćan i ubedljiv način opravdale su pokušaj pedagoga fizičke kulture da ritmiku nametnu budućim organizatorima kao punopravni sport u olimpijskoj konkurenciji.

-Ubeđena sam da delimo ocenu da smo masimalno ubedljivo promovisali vrednosti ritmičke gimnastike – ceni Senćenka Aniko Žiroš Jankelić, koordinatorka za ritmiku u Gimnastičkom savezu Vojvodine. – Iskreno se nadam da će donosioci odluka konačno da odluče u našu korist i da nas uvrste u zvaničan olimpijski program. Mi smo to u Vojvodini imali, u SOŠOV-u je redovno bila ritmička gimnastika. Usledio je kratak prekid, ali smo se 2016. godine vratili u olimpijsku porodicu. Ovaj današnji korak, koji dolazi posle niza projekata u cilju promocije ritmike, vrlo je važan u nastojanju da za četiri godine budemo u redovnom olimpijskom programu.

Nema sumnje da su ritmičarke na dobrom putu da do cilja stignu, zauvaljujući najpre velikom interesovanju devojčica školskog uzrasta, u Vojvodini naročito, ali i spremnosti nastavnica fizičkog vaspitanja da ih u tajne ovog lepog i atraktivnog sporta upute.

L. B-z 


 

Autor:
Pošaljite komentar
ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA SRBIJE: Deca pokazala umeće u plivanju, atletici, basketu i džudou

ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA SRBIJE: Deca pokazala umeće u plivanju, atletici, basketu i džudou

29.05.2024. 17:10 17:24
ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA SRBIJE: Kraljica sportova opravdala epitet bazičnog sporta

ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA SRBIJE: Kraljica sportova opravdala epitet bazičnog sporta

28.05.2024. 15:34 16:54