overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Деца показала умеће у пливању, атлетици, баскету и џудоу

29.05.2024. 17:10 17:24
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Пријатни услови, истина нешто топлији на базенима Спенса обележили су још један дан Школске олимпијаде, на којем су пливачи основних школа показали шта знају, у узбудљивим тркама различитих стилова.

Могло је да се види да су бројни родитељи са великим ентузијазмом испратили све што су њихова деца успела да ураде. Можда су се баш на базенима Спенса ових дана показали неки нови таленти, који ће попут Милорада Чавића, Чабе Силађија, или Нађе Хигл и осталих, у наредним годинама под капицом Србије долазити до одличја на највећим светским такмичењима.

Веома масовна посета испратила је основце, који су доминирали у води, с обзиром на то да је догађај био стециште најбољих од најбољих. У таквом односу снага, било је веома неизвесно, па је велики део трка одлучен у фото-финишу, а првопласираног и другопласираног делиле су десетинке. Богатство манифестације састојало се и у томе што су победници били из разних градова. Београђани су били најуспешнији, мада су и Суботичани били веома запажени.

Када се реч о Новосађанима, Огњен Ивановић из ОШ "Светозар Марковић Тоза" био је најбољи на 50 метара делфин стилом са 44 секунде и 78 десетинки, у конкуренцији првог и другог разреда. Код девојчица су на 50 метара слободним стилом најбоље биле Сара Арсовић (ОШ "Филип Вишњић", Београд, први и други разред), Хелена Луца (ОШ "Јован Микић", Суботица, трећи и четврти разред), на 50 метара леђно истакла се најбоља Миа Сево (ОШ "Лазар Саватић", Београд, први и други разред), Хајнал Емесе је била прва у конкуренцији трећег и четвртог разреда (ОШ "Петефи Шандор", Сента).

Јелисавета Лазић из београдске ОШ "Стеван Сремац издоминирала је на 50 метара прсно (први и други разред), а Миона Бурић у истој дисциплини само у старијој категорији (ОШ "Бора Станковић", Београд).

Дариа Добој је била најбоља на 50 метара делфин код првих и других разреда (ОШ "Јосиф Панчић", Београд), а Лена Бикић код трећег и четвртог разреда (ОШ "Вук Стефановић Караџић", Кикинда).

Када је реч о дечацима, Филип Козарић је на 50 метара слободно био први (ОШ "Јован Микић", Суботица) у категорији првих и других разреда. Коста Кујунџић (ОШ "Бошко Палковљевић Пинки") узео је злато код трећих и четвртих, а Тодор Камбер је показао највише умећа у леђном стилу на 50 метара за први и други разред. Код старијих, истакао се Алекса Мичета из ОШ "Марко Орашковић" из Београда, да би у дисциплини прсно Максим Рунчев из Суботице и ОШ "Јован Микић" био најбољи код првих и других разреда. У старијој категорији први је био Милан Чорсовић из београдске ОШ "20. октобар". Коста Јелић је "одбранио част" Нишлија и победио код трећих и четвртих разреда на 50 метара делфин (ОШ "Свети Сава).

В. М. П.


Државни рекорд девојчица на 300 метара

Атлетско такмичење ђака старијих разреда основних школа на „Карађорђу“ државним рекордом на 300 метара употпунила је Сара Ђокић из Ариља. Стазу је претрчала за 39.84 секунде, једну и по секунду брже од другопласиране Новосађанке Лене Богдановић. Хвале вредан резултат на дупло дужој деоници постигла је Панчевка Ксенија Мркела. Штоперицу је соло трчањем зауставила на 1:39.19 минута, две и по секунде пре Суботичанке Дејане Башић Палковић на дугом месту.

Што се средњошколског такмичења тиче издвојили смо трку ученика на 400 метара у којој су места на победничком постољу била резервисана за Новосађане: 1. Небојша Илић 48.78, 2. Филип Станковић 49.45, 3. Вукашин Ђурић 50.26. У конкуренцији девојака две репрезентативке на 100 метара трчале су у различитим групама, а на основу јединствене листе поредак је: 1. Тамара Прекајац (С.Митровица) 12.06, 2. Мина Мијатовић (Нови Сад) 12.26, 3. Сара Ботуњац (Београд) 12.34.

Ученица из Кањиже Жока Месарош победила је у бацању кугле хицем 13.66 метара.  Запажене резултате бележи и у рукомету и тиме неодољиво подсећа на почетак каријере Адриане Вилагош.

За ову прилику издвојили смо још и победнички скок изнад летвице на висини од 201 цм Новосађанина Вука Шолаје.

Л. Бакмаз



Војводина доминира баскетом

Средњошколци гимназије Урош Предић из Панчева најбољи су у категорији баскета 3 на 3, чиме су доказали да је територија Војводине и даље доминантно поднебље, када је реч о овом спорту. Такмичење је обележила велика борба и нема сумње да је оно било изузетно квалитетно. Публика је у великој сали Спенса могла да види много узбуђења, што је и било очекивано.

В. М. П.


У џудоу учествовало 568 такмичара

Прет­по­след­њег да­на Школ­ске олим­пи­ја­де за уче­ни­ке основ­них и сред­њих шко­ла у џу­доу. Уче­ство­ва­ло је чак 568 уче­ни­ка. Код уче­ни­ца сед­мог и осмог раз­ре­да по­сти­ну­ти су сле­де­ћи ре­зул­та­ти у ка­те­го­ри­ји до 57 кг пр­во ме­сто при­па­ло је Да­ни­ци сто­ја­но­вић, дру­га је би­ла Ма­ра ра­шић, а брон­зом се оки­ти­ла Јо­ва­на Вор­ка­пић. Ка­да је реч о ка­те­го­ри­ји од 63 кг зла­то је осво­ји­ла Мир­ја­на Ћел­ба­нин, а пра­те је Миа Дроб­њак и Ива Пан­те­лић.

В. Г.

Аутор:
Пошаљите коментар