У сусрет Светском првенству у веслању у Београду: Владимир Антић - Србија спремно дочекује елиту

За месец дана најбољи светски веслачи, међу којима су и четири српске посаде, наћи ће се на регатној стази на Ади Циганлији на сениорском Светском првенству у Београду.
veslanje
Фото: Приватна архива

Веслачки савез Србије заслужио је поверење Светске веслачке федерације и први пут ће наша земља бити домаћин сениорске планетарне смотре. Од 3. до 10. септембра око 1.200 учесника надметаће се на најважнијем такмичењу ове сезоне и највећем у нашој земљи.

Србија је 2019. године добила домаћинство за СП. Пре овог догађаја на Ади Циганлији одржано је сениорско ЕП 2014, јуниорско 2020, као и светски купови (2017, 2018. и 2022).

– Када су нам доделили Светско првенство, добили смо и организацију Светског купа, који је одржан прошле године. То нам је била и тест регата за оно што нас очекује. Када смо то успешно организовали припремили смо више од половине посла за шампионат планете. Верујем да је и Европско првенство 2014. допринело томе да нам почетком ове године доделе ту смотру и 2025. То ће нам после СП свакако бити лакши посао. Јуниорско Првенство Европе 2020. је било прво велико такмичење које је организовано у нашој земљи и региону после короне. Веслачки спорт у Србији свакако има довољно искуства да реализује и прво сениорско Светско првенство – рекао је за „Дневник” генерални секретар ВСС Владимир Антић.

Иако је Светски куп у Београду протекао одлично, ипак је СП далеко већи изазов, ком је свакако ВСС дорастао.

– На Светском купу је било око 600 такмичара, а на Светском првенству ће бити дупло више, плус пратеће особље, што значи да очекујемо око две хиљаде учесника из стотинак земаља, јер долазе и представници Програма развоја, који чине државе које тек развијају веслање. Сходно том односу бројки, морали смо да проширимо капацитете и трибина и пратећих, монтажних објеката, регатни центар, простор за постављање чамаца, шатора... Такмичење ће се одвијати на шест пруга, или стаза, а седма и осма ће служити за одлазак на старт и извеславање после трка – појаснио је Антић.

Регатна стаза на Ади Циганлији задовољава све услове за одржавање овако великог такмичења. 

– Интензивне припрема смо почели крајем прошле године, а сада смо у завршници. Остало је да се ураде монтажни објекти и да се инфраструктура прилагоди доласку великог броја људи. Старт је на 2.000 метара од судијског торња и тамо ће да буде опремљени стартни блок, са стартним мостом и торњем. Имаћемо и савремени стартни систем, такозвану „чизму” која омогућава да чамци мирују на старту и да не дође до неког померања. Технички смо све осавременили, као и судијски торањ, на ком треба да се уради и адаптација због потреба људи са инвалидитетом с обзиром на то да ћемо имати и паравеслаче из неколико држава – истакао је генерални секретар ВСС. 

Фото: ВСС

Оно што смотри у Београду даје додатан значај јесте чињеница да је квалификациона за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

– Доћи ће репрезентације у најјачим саставима, сама елита, сви који желе да овере визу за Игре. Знамо да се 90 одсто норми оствари на светском и сви ће покушати да испуне тај циљ. Пред нама је свакако леп и величанствен, рекао бих и спектакуларан догађај у Србији – истакао је Антић.

Долазак првих националних тимова очекује се последње седмице августа, када ће почети тренинзи на Ади Циганлији.

– Апеловали смо на Град Београд од кога доста ствари зависи да се купалишна сезона ове године заврши пре уобичајеног рока, краја августа. Пожељно је да се заврши пре 25. августа, ако не и раније. Репрезентације ће због тренинга доћи у том периоду, а 27. августа ће се одржати завршница Купа Србије која ће нам бити тест пред светско. Ради безбедности купача и веслача надамо се да ће се сезона купања скратити, а купање свакако неће бити дозвољено током трајања такмичења – нагласио је Владимир Антић.

Цене улазнице за СП у Београду су приступачне цене, које се крећу од 600 до 2.000 динара за комплет за цело такмичење, а сав приход ће ићи у хуманитарне сврхе.

Двојац узима норму за ОИ

Генерални секретар ВСС Владимир Антић, верује у успех српске репрезентације на СП у Београду на ком ће се узимати норме за ОИ у Паризу 2024.

– Верујем да двојац Мартин Мачковић (Суботица) – Милош Васић (Београд) сигурно може до норме, а скифисти Јована Арсић (Зрењанин) и Николај Пименов (Београд) су близу, јер се у тој дисциплини дели девет норми. Јована је ове сезоне освојила бронзу на Европском првенству на Бледу и као трећа на Старом континенту има шансе да овери карту за Париз. Дубл скул Александар Филиповић (Смедерево) – Александар Беђик (Суботица) имаће мало тежи задатак, али навијаћемо за њих. Чак иако не освоје норме сада, биће прилике следеће године, али ми бисмо свакако волели да то буде на домаћем терену – рекао је Антић.

Драгоцено искуство српских судија

Србија ће на СП у Београду имати представницу, искусну Ану Николић, у интернационалном судијском жирију.

– Ове године смо добили 40 нових судија, поред постојећих 30, који су преузели суђења на домаћим такмичењима и од тих 40 чак 20 ће учествовати као помоћници интернационалних судија и стећи ће прво међународно искуство које ће им касније бити значајно за полагање за интернационалне лиценце. Имају лепу прилику да то искуство буде баш у њиховој земљи и још на светском првенству. На СП иначе из сваке државе може да оде само двоје, троје судија из једне земље, тако да је ово и те како лепа прилика за наше арбитре – поручио је Владимир Антић.  

Појачан рад са млађим категоријама

Веслачки савез Србије у последње две године интензивно ради са млађим категоријама.

– Остали смо на седам сениорских репрезентативаца и савез је то и раније препознао као проблем. Од 2021. године смо појачали рад са млађима и резултат је већ виђен прошле сезоне када смо на Балканијади узели пет злата, што се није десило годинама уназад, били смо и јуниорски светски и европски прваци у двојцу, а недавно су се Душан Белић и Матија Рајковић у двојцу вратили са бронзом са светског шампионата за млађе сениоре. Покушавамо да створимо добру базу Александру Ивковићу, селектору за кадете, јуниоре и млађе сениоре и координатору за сениорски А програм, да може из подмлатка већ сада да изабере веслаче с којима ће се радити у будућности и који ће бити наследници садашњих сениора – објаснио је Антић.

Женско веслање заступљеније у мањим местима

Један од циљева ВСС је и да унапреди женско веслање.

– Могу да кажем да клубови из мањих места, Чуруга, Палића, Зрењанина

раде много више на развоју женског веслања него претходних година и у односу на клубове из већих градова. Имамо пионирке и кадеткиње које показују добре резултате на домаћим такмичењима. Од 20. до 27. августа на на кампу у немачкој „Пут до Олимпијских игара” учествоваће наших 16 пионира од којих су скоро половина девојчице, које су будућа база за развој женског веслања – открио је Антић.  

Проблем – млађи сениори без награда, веслају за друге земље

Оно што ВСС, па и неки други савези, покушавају јесте да пронађу начин да се реши статус млађих сениора (до 23 године).

– Апелујемо на државу да препозна значај и Б сениора. Њихови резултати и медаље нису препознати од стране спортских институција и немају право на стипендију, а добијају је јуниори и сениоре. То је велики проблем, јер када осете да нису препознати одустају од веслања, или одлазе у другу земљу за коју веслању. На Светском првенству у Пловдиву, Никола Коларевић, члан београдског Графичара, узео је бронзу за француску репрезентацију, а да је остао да весла за нас имали бисмо са тог такмичења онда две медаље тог сјаја. Радимо на томе годинама да убедимо све доносиоце одлука да препознају успех млађих сениора и на неки начин их награде за успех који остварују у дресу са државним грбом – објаснио је Антић.

 

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.0518
Најновије вести