Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U susret Svetskom prvenstvu u veslanju u Beogradu: Vladimir Antić - Srbija spremno dočekuje elitu

06.08.2023. 09:00 14:20
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Za mesec dana najbolji svetski veslači, među kojima su i četiri srpske posade, naći će se na regatnoj stazi na Adi Ciganliji na seniorskom Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Veslački savez Srbije zaslužio je poverenje Svetske veslačke federacije i prvi put će naša zemlja biti domaćin seniorske planetarne smotre. Od 3. do 10. septembra oko 1.200 učesnika nadmetaće se na najvažnijem takmičenju ove sezone i najvećem u našoj zemlji.

Srbija je 2019. godine dobila domaćinstvo za SP. Pre ovog događaja na Adi Ciganliji održano je seniorsko EP 2014, juniorsko 2020, kao i svetski kupovi (2017, 2018. i 2022).

– Kada su nam dodelili Svetsko prvenstvo, dobili smo i organizaciju Svetskog kupa, koji je održan prošle godine. To nam je bila i test regata za ono što nas očekuje. Kada smo to uspešno organizovali pripremili smo više od polovine posla za šampionat planete. Verujem da je i Evropsko prvenstvo 2014. doprinelo tome da nam početkom ove godine dodele tu smotru i 2025. To će nam posle SP svakako biti lakši posao. Juniorsko Prvenstvo Evrope 2020. je bilo prvo veliko takmičenje koje je organizovano u našoj zemlji i regionu posle korone. Veslački sport u Srbiji svakako ima dovoljno iskustva da realizuje i prvo seniorsko Svetsko prvenstvo – rekao je za „Dnevnik” generalni sekretar VSS Vladimir Antić.

Iako je Svetski kup u Beogradu protekao odlično, ipak je SP daleko veći izazov, kom je svakako VSS dorastao.

– Na Svetskom kupu je bilo oko 600 takmičara, a na Svetskom prvenstvu će biti duplo više, plus prateće osoblje, što znači da očekujemo oko dve hiljade učesnika iz stotinak zemalja, jer dolaze i predstavnici Programa razvoja, koji čine države koje tek razvijaju veslanje. Shodno tom odnosu brojki, morali smo da proširimo kapacitete i tribina i pratećih, montažnih objekata, regatni centar, prostor za postavljanje čamaca, šatora... Takmičenje će se odvijati na šest pruga, ili staza, a sedma i osma će služiti za odlazak na start i izveslavanje posle trka – pojasnio je Antić.

Regatna staza na Adi Ciganliji zadovoljava sve uslove za održavanje ovako velikog takmičenja. 

– Intenzivne priprema smo počeli krajem prošle godine, a sada smo u završnici. Ostalo je da se urade montažni objekti i da se infrastruktura prilagodi dolasku velikog broja ljudi. Start je na 2.000 metara od sudijskog tornja i tamo će da bude opremljeni startni blok, sa startnim mostom i tornjem. Imaćemo i savremeni startni sistem, takozvanu „čizmu” koja omogućava da čamci miruju na startu i da ne dođe do nekog pomeranja. Tehnički smo sve osavremenili, kao i sudijski toranj, na kom treba da se uradi i adaptacija zbog potreba ljudi sa invaliditetom s obzirom na to da ćemo imati i paraveslače iz nekoliko država – istakao je generalni sekretar VSS. 

Ono što smotri u Beogradu daje dodatan značaj jeste činjenica da je kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

– Doći će reprezentacije u najjačim sastavima, sama elita, svi koji žele da overe vizu za Igre. Znamo da se 90 odsto normi ostvari na svetskom i svi će pokušati da ispune taj cilj. Pred nama je svakako lep i veličanstven, rekao bih i spektakularan događaj u Srbiji – istakao je Antić.

Dolazak prvih nacionalnih timova očekuje se poslednje sedmice avgusta, kada će početi treninzi na Adi Ciganliji.

– Apelovali smo na Grad Beograd od koga dosta stvari zavisi da se kupališna sezona ove godine završi pre uobičajenog roka, kraja avgusta. Poželjno je da se završi pre 25. avgusta, ako ne i ranije. Reprezentacije će zbog treninga doći u tom periodu, a 27. avgusta će se održati završnica Kupa Srbije koja će nam biti test pred svetsko. Radi bezbednosti kupača i veslača nadamo se da će se sezona kupanja skratiti, a kupanje svakako neće biti dozvoljeno tokom trajanja takmičenja – naglasio je Vladimir Antić.

Cene ulaznice za SP u Beogradu su pristupačne cene, koje se kreću od 600 do 2.000 dinara za komplet za celo takmičenje, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe.

Dvojac uzima normu za OI

Generalni sekretar VSS Vladimir Antić, veruje u uspeh srpske reprezentacije na SP u Beogradu na kom će se uzimati norme za OI u Parizu 2024.

– Verujem da dvojac Martin Mačković (Subotica) – Miloš Vasić (Beograd) sigurno može do norme, a skifisti Jovana Arsić (Zrenjanin) i Nikolaj Pimenov (Beograd) su blizu, jer se u toj disciplini deli devet normi. Jovana je ove sezone osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu na Bledu i kao treća na Starom kontinentu ima šanse da overi kartu za Pariz. Dubl skul Aleksandar Filipović (Smederevo) – Aleksandar Beđik (Subotica) imaće malo teži zadatak, ali navijaćemo za njih. Čak iako ne osvoje norme sada, biće prilike sledeće godine, ali mi bismo svakako voleli da to bude na domaćem terenu – rekao je Antić.

Dragoceno iskustvo srpskih sudija

Srbija će na SP u Beogradu imati predstavnicu, iskusnu Anu Nikolić, u internacionalnom sudijskom žiriju.

– Ove godine smo dobili 40 novih sudija, pored postojećih 30, koji su preuzeli suđenja na domaćim takmičenjima i od tih 40 čak 20 će učestvovati kao pomoćnici internacionalnih sudija i steći će prvo međunarodno iskustvo koje će im kasnije biti značajno za polaganje za internacionalne licence. Imaju lepu priliku da to iskustvo bude baš u njihovoj zemlji i još na svetskom prvenstvu. Na SP inače iz svake države može da ode samo dvoje, troje sudija iz jedne zemlje, tako da je ovo i te kako lepa prilika za naše arbitre – poručio je Vladimir Antić.  

Pojačan rad sa mlađim kategorijama

Veslački savez Srbije u poslednje dve godine intenzivno radi sa mlađim kategorijama.

– Ostali smo na sedam seniorskih reprezentativaca i savez je to i ranije prepoznao kao problem. Od 2021. godine smo pojačali rad sa mlađima i rezultat je već viđen prošle sezone kada smo na Balkanijadi uzeli pet zlata, što se nije desilo godinama unazad, bili smo i juniorski svetski i evropski prvaci u dvojcu, a nedavno su se Dušan Belić i Matija Rajković u dvojcu vratili sa bronzom sa svetskog šampionata za mlađe seniore. Pokušavamo da stvorimo dobru bazu Aleksandru Ivkoviću, selektoru za kadete, juniore i mlađe seniore i koordinatoru za seniorski A program, da može iz podmlatka već sada da izabere veslače s kojima će se raditi u budućnosti i koji će biti naslednici sadašnjih seniora – objasnio je Antić.

Žensko veslanje zastupljenije u manjim mestima

Jedan od ciljeva VSS je i da unapredi žensko veslanje.

– Mogu da kažem da klubovi iz manjih mesta, Čuruga, Palića, Zrenjanina

rade mnogo više na razvoju ženskog veslanja nego prethodnih godina i u odnosu na klubove iz većih gradova. Imamo pionirke i kadetkinje koje pokazuju dobre rezultate na domaćim takmičenjima. Od 20. do 27. avgusta na na kampu u nemačkoj „Put do Olimpijskih igara” učestvovaće naših 16 pionira od kojih su skoro polovina devojčice, koje su buduća baza za razvoj ženskog veslanja – otkrio je Antić.  

Problem – mlađi seniori bez nagrada, veslaju za druge zemlje

Ono što VSS, pa i neki drugi savezi, pokušavaju jeste da pronađu način da se reši status mlađih seniora (do 23 godine).

– Apelujemo na državu da prepozna značaj i B seniora. Njihovi rezultati i medalje nisu prepoznati od strane sportskih institucija i nemaju pravo na stipendiju, a dobijaju je juniori i seniore. To je veliki problem, jer kada osete da nisu prepoznati odustaju od veslanja, ili odlaze u drugu zemlju za koju veslanju. Na Svetskom prvenstvu u Plovdivu, Nikola Kolarević, član beogradskog Grafičara, uzeo je bronzu za francusku reprezentaciju, a da je ostao da vesla za nas imali bismo sa tog takmičenja onda dve medalje tog sjaja. Radimo na tome godinama da ubedimo sve donosioce odluka da prepoznaju uspeh mlađih seniora i na neki način ih nagrade za uspeh koji ostvaruju u dresu sa državnim grbom – objasnio je Antić.

 

Kristina Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar